Īrijas ministre Latvijas varasiestādēm prasa uzlabot drošību internetā

Īrijas bērnu un jaunatnes lietu ministre Frānsisa Ficdžeralda organizē vēršanos pie vairākām Latvijas amatpersonām un varasiestādēm, lai prasītu uzlabot drošību interneta vietnēs.

Ficdžeralda paziņojusi, ka viņa palielinās spiedienu uz "pretrunīgi vērtēto Latvijas sociālo mediju vietni "ask.fm", vēsta Īrijas laikraksts "Independent".

Latvijā radīto portālu "ask.fm", kura kopējais lietotāju skaits sasniedz 21 miljonu cilvēku visā pasaulē, vecāki vaino divu Īrijas pusaudžu pašnāvībās, jo viņas portālā saskārušās ar ņirgāšanos un pazemošanu.

Ficdžeralda vērsusies pie Īrijas ārlietu ministra Īmona Gilmora, lai viņš šo jautājumu apspriež ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP). Kā rakstīja laikraksts "Diena", Ficdžeralda nosūtījusi vēstuli arī par komunikācijām atbildīgajam Latvijas satiksmes ministram Aivim Ronim, kurā pausts satraukums, ka Latvijā radītā portāla "Ask.fm" saturs no uzturētāju puses netiek uzraudzīts.

Ficdžeralda aicina Latvijas varasiestādes izmeklēt, kādi drošības pasākumi tiek ievēroti sociālo komunikāciju vietnē "Ask.fm".

Pēc Īrijas mediju ziņotā, vietne ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Vietnes īpašnieki arī neveic satura uzraudzību un nevēlama satura dzēšanu.

Īrijas ministre par interneta drošības jautājumiem apspriedusies arī ar pasaulē lielākā sociālo komunikāciju vietnes "Facebook" vadību Īrijā.

Divu meiteņu pašnāvības pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījusi plašas diskusijas Īrijas sabiedrībā, kur izskanējuši arī aicinājumi no Īrijas bloķēt pieeju "Ask.fm" vietnei.

Tikmēr viens no portāla dibinātājiem Marks Terebins internetā raksta, ka problēmas sakne ir jāmeklē kaut kur dziļāk - izglītībā un morālajās vērtībās -, nevis viņu radītajā portālā. "Ask.fm" esot tikai komunikācijas rīks, tāpat kā telefons vai papīrs un pildspalva. Pēc notikušā viņš iesaka nevis vainot rīku, bet mainīties, kļūstot laipnākiem un tolerantākiem pret apkārtējiem.

Arī skolas, kurā mācījās viena no mirušajām pusaudzēm, direktors Frenks Dūlijs atzinis, ka ir jābūt piesardzīgiem, pirms šajā nāvē vaino internetu.

Portālu radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka. Portālā reģistrējies 21 miljons lietotāju visā pasaulē, ik dienas šis skaits palielinoties par 50 000. Lielākā daļa portāla auditorijas ir pusaudži, vēsta "Diena".

Svarīgākais