Almodovars un citas slavenības paraksta manifestu pret Katalonijas neatkarību

Kinorežisors Pedro Almodovars, rakstnieks Mario Vargass Ljosa un virkne spāņu intelektuāļu parakstījuši manifestu, kurā iestājušies pret Katalonijas provinces neatkarību no Spānijas.

"Vairāki simti intelektuāļu un profesionāļu ir parakstījuši aicinājumu par labu federālismam un kreisajiem, lai atbildētu uz augošo separātismu (..), uz ko mudina Katalonijas valdība un citi nacionālistu politiskie spēki," teikts laikrakstā "El Pais" svētdien publicētajā manifestā.

"Neatkarības ierosinātāji veido paši savu priekšstatu par Spāniju kā upurjēru, kas nes visu problēmu nastu," norādīts intelektuāļu vēstījumā.

Manifestu parakstījuši rakstnieki, aktieri, ekonomisti un politiskie līderi no visas Spānijas.

Katalonija ir bagātākā Spānijas province un nodrošina piektdaļu no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), taču daudzi kataloņi uzskata, ka reģions centrālajai valdībai dod daudz vairāk, nekā saņem pretī.

Vienlaikus arvien lielāku kataloņu neapmierinātību izraisa krasā izdevumu samazināšana veselības aprūpei un izglītībai, Madridei cenšoties iegrožot gan valsts, gan provinču parādus.

Pakļaujoties sabiedrības spiedienam, reģionālās valdības vadītājs Artūrs Mass ir izsludinājis pirmstermiņa vēlēšanas, kas notiks 25.novembrī, un paziņojis, ka uzvaras gadījumā plāno rīkot referendumu par Katalonijas statusu nākotnē.

Laikrakstā "El Periodico" svētdien publiskotā aptauja liecina, ka 50,9% Katalonijas iedzīvotāju atbalsta reģiona neatkarību. Tiesa, ja neatkarība nozīmētu arī izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), to gatavi atbalstīt vairs tikai 40,1%.

Svarīgākais