Lielbritānijas ietekmīgākais laikraksts "Financial Times" iesaka balsot par Obamu

Lielbritānijas finanšu un ekonomikas laikraksts "Financial Times" amerikāņiem iesaka balsot par Baraku Obamu, norādot, ka "demokrātu kandidāts veiksmīgi spēj cīnīties ar ekonomiskās krīzes sekām".

"Baraks Obama, kurš sava pirmā prezidentūras termiņa laikā sastapis ekonomisko krīzi, šķiet, ir vislabākais kandidāts," norāda laikraksts.

Obamu un republikāņu pretendentu uz Balto namu Mitu Romniju atbalsta vienāds skaits amerikāņu vēlētāju, liecina svētdien publicētās aptaujas dati.

Laikraksta "The Wall Street Journal" un telekanāla NBC ziņu dienesta aptaujā konstatēts, ka par Obamu gatavi balsot 48%, bet Romniju - 47% vēlētāju, kas statistiski nozīmē neizšķirtu, zinot, ka kļūdas robeža ir plus mīnus 2,55 procentpunkti.

Tiesa gan, visās aptaujās Obamam svārstīgajos štatos, kas galu galā izšķirs vēlēšanu rezultātu, ir neliels, tomēr nozīmīgs pārsvars, kas ļauj raudzīties ar zināmu optimismu uz viņa pārvēlēšanu.

Turklāt vēlētāji, kas prezidenta vēlēšanās nobalsojuši vēl pirms oficiālā datuma, divos citos svārstīgajos štatos - Ohaio un Kolorādo - devuši priekšroku Obamam.

Ohaio jau nobalsojuši 28% vēlētāju, un Obama tur ir līderpozīcijās ar 63% balsu iepretim Romnija 35%.

Savukārt Kolorādo jau ir nobalsojušas divas trešdaļas vēlētāju, un tur prezidents apsteidz savu republikāņu konkurentu par trim procentpunktiem.

Prezidenta vēlēšanas ASV notiks 6.novembrī. To rezultāts faktiski tiks izšķirts astoņos tā dēvētajos svārstīgajos štatos. Kritiski svarīgs kandidātiem šajās vēlēšanās ir iznākums Floridā un Ohaio.

Romnijam teju vienīgā iespēja uzvarēt ir tad, ja viņš uzvar Ohaio. Bez uzvaras šajā pavalstī neviens republikānis vēl nav kļuvis par Baltā nama saimnieku.