Bukmeikeri: vēlēšanās uzvarēs Obama

© Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pilsoņu kopums savas valsts likteni izlems otrdien, 6.novembrī, kad notiks 57.prezidenta vēlēšanas. Par krēslu Baltajā namā šoreiz cīnās pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama un republikāņu partijas kandidāts, veiksmīgs uzņēmējs Mits Romnijs. Kompānijas Betsafe.com bukmeikeri prognozē, ka arī nākošos četrus gadus Baltā nama saimnieks būs Baraks Obama.

"Kā allaž galvenā cīņa par ASV prezidenta krēslu norisinās starp divu galveno partiju izvirzītajiem kandidātiem - proti, demokrātu Obamu un republikāni Mitu Romniju. Pirms četriem gadiem Obama uzvarēja vēlēšanās, un kļuva par pirmo afroamerikāni ASV prezidenta amatā, cerot, ka tāpat kā iepriekšējais prezidents Džordžs Bušs, augstajā postenī nostrādās visus astoņus gadus. Par spīti pēdējo gadu ekonomikas krīzei, viņam ir pietiekami daudz nosacījumi, lai to sasniegtu. Obama pēdējos četros gados ir daudz paveicis ārpolitikā, piemēram, kara izbeigšana Irākā un terorisma apkarošana. Obamam ir skatījums un plāns, kā veikt nepieciešamās pārmaiņas ekonomikā un celt valsts labklājību. Protams, Romnijs ir cienīgs konkurents pašreizējam prezidentam, ko viņš ir pierādījis arī televīzijas debatēs, asi kritizējot Obamas īstenoto un plānoto politiku, kā arī piedāvājot alternatīvu ceļu. Tomēr pēdējie ziņu aģentūras "Reuters" aptaujas dati liecina, ka lielāks vēlētāju atbalsts ir tieši Obamam. Turklāt jāpiekrīt tiem politikas apskatniekiem, kuri norāda uz Obamas pārsvaru, skatoties atsevišķu štatu griezumā," pastāstīja pieredzējušais Betsafe bukmeikers Roberts Egle.

Saskaņā ar Betsafe bukmeikeru prognozēm, totalizatora klientiem ir iespēja izdarīt savas likmes uz izmaksas koeficientu 1,25 jeb 75% varbūtību, prognozējot, ka Obamas laiki ASV turpināsies vēl četrus gadus. Savukārt Romnija izredzes uz uzvaru ir novērtētas ar koeficientu 3,65 (25% varbūtība).

Lai prezidents būtu ievēlēts, ir nepieciešami 50 procenti plus viena elektora balss - vai 270 balsis no 538 iespējamajām. Betsafe bukmeikeri ir noskaņoti optimistiski attiecībā uz Obamas ievēlēšanu ar vairāku elektoru pārsvaru. Izliktā līnija ir 279,5 elektoru balsis ar koeficientu 1,47 (34% varbūtība), ka pašreizējais Baltā nama saimnieks pārsniegs šo robežu, un koeficientu 2,50, ka uzvara vēlēšanās nebūs tik pārliecinoša.

Lai uzvarētu vēlēšanās pēc ASV velēšanas sistēmas, ļoti svarīgi iegūt nepieciešamo pilsoņu atbalstu svarīgākajos štatos, kuros ir lielāks elektoru īpatsvars, proti Ohaio un Florida štati. Betsafe bukmeikeri Obamas izredzes par uzvaru tajos vērtē atšķirīgi - ja pirmajā viņam vajadzētu uzvarēt visai pārliecinoši (koeficients 1,40), tad otrajā viņa izredzes ir novērtētas ar koeficientu 3,00. Totalizatora klientiem ir iespēja likt likmes arī uz abu kandidātu izredzēm Kolorādo štatā, kur Obamam būtu jāiegūst vairākums (koeficients 1,75 jeb aptuveni 55% varbūtība).

ASV prezidents tiek ievēlēts netiešās vēlēšanās, balsstiesīgajiem pilsoņiem atdodot savu balsi par attiecīgā prezidenta kandidāta pārstāvētās partijas elektoriem. 41 dienu pēc vēlēšanām Vēlēšanu kolēģija ievēl prezidentu. Tā kā elektori, visticamāk, atdos savu balsi par savas partijas kandidātu, jaunais prezidents lielā mērā jau ir zināms pēc vēlēšanu dienas. Lai gan ir piemēri, kad balsojuma iznākums ir mainījies.