Aptauja: Svārstīgajos štatos Obamas un Romnija cīņa joprojām ļoti sīva

© Scanpix

Četros no svārstīgajiem štatiem cīņa starp ASV prezidentu Baraku Obamu un viņa sāncensi - republikāņu kandidātu Mitu Romniju - joprojām ir ļoti sīva, taču pašreizējam Baltā nama saimniekam izdevies iegūt nelielu pārsvaru Virdžīnijā, liecina ceturtdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aģentūras "Reuters" un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Ipsos" kārtējās aptaujas datiem Obama Virdžīnijā Romniju apsteidz par pieciem procentpunktiem. Šajā pavalstī par pašreizējo prezidentu no aptaujātajiem domājamajiem vēlētājiem gatavojas balsot 49%, bet par republikāņu kandidātu - 44%.

Tas nozīmē, ka Obamas pārsvars Virdžīnijā pārsniedz statistiskās kļūdas robežu, kura šajā gadījumā ir četri procentpunkti.

Obama par diviem procentpunktiem ir vadībā arī Floridā un Ohaio, taču tas ietilpst statistiskās kļūdas robežās.

Savukārt Romnijs savu sāncensi par vienu procentpunktu apsteidz Kolorādo, kur par viņu gatavojas balsot 47% domājamo vēlētāju, bet par Obamu - 46%.

Tikmēr nacionālā līmenī vairumā aptauju abu kandidātu izredzes joprojām ir līdzīgas, un tas nozīmē, ka cīņas iznākums tiks izšķirts dažos tā dēvētajos svārstīgajos štatos, kur arī aptaujas neliecina par kāda pretendenta būtisku izrāvienu, kas ļautu puslīdz droši prognozēt rezultātus.

Tomēr "Ipsos" pārstāve Džūlija Klārka norāda, ka, neskatoties uz niecīgajām atšķirībām abu kandidātu atbalstītāju skaitā, konstatējamās tendences ir svarīgas, īpaši Virdžīnijā, kur Obama vēl saskaņā ar trešdienas aptauju bija vadībā tikai ar diviem procentpunktiem.

Šis štats ir viens no tiem, kuram pāris nākamo dienu laikā jāseko īpaši rūpīgi, norāda Klārka.

Viņa piebilst, ka aptaujas rezultātus nav ietekmējusi postošā vētra "Sendija", kas nedēļas sākumā gan skāra Virdžīniju, taču nenodarīja tik lielu kaitējumu kā Ņujorkā un Ņūdžersijā.

Tikmēr nacionālajā līmenī Obamas pārsvars pār Romniju joprojām saglabājas viena procentpunkta līmenī, katru no kandidātiem atbalstot attiecīgi 47 un 46% to aptaujāto vēlētāju, kas, domājams, dosies pie balsošanas urnām, liecina "Reuters"/"Ipsos" aptauja, kura veikta laikā no 28.oktobra līdz 1.novembrim.

Šī attiecība nav mainījusies jau trīs dienas, neskatoties uz "Sendijas" iespējamo ietekmi uz amerikāņu noskaņojumu.

Turklāt abu kandidātu atbalstītāju apņēmība, šķiet, ir stabila. Nacionālā līmeņa aptaujā tikai 11% no Romnija atbalstītājiem pieļāva iespēju, ka varētu mainīt savu lēmumu, kamēr starp Obamas atbalstītājiem iespēju pārdomāt pieļāva tikai astoņi procenti.

Vairāk nekā ceturtdaļa - 26% - reģistrēto vēlētāju sacīja, ka viņi jau ir nobalsojuši. No viņiem 52% esot balsojuši par Obamu, bet 43% - par Romniju. Taču šie skaitļi nebūt neliecina par iespējamo iznākumu, jo vēsturiski demokrātu vēlētāji ir vairāk tendēti balsot iepriekš nekā republikāņi.

Nacionālajā aptaujā pieļaujamās statistiskās kļūdas robeža, vērtējot reģistrēto vēlētāju atbildes, ir trīs procentpunkti, bet vērtējot domājamo vēlētāju kategoriju - 3,4 procentpunkti.

Lai uzvarētu cīņā par Balto namu, kandidātam jāiegūst vismaz 270 elektoru balsis.

Saskaņā ar televīzijas kanāla CNN aplēsēm, šobrīd Obamam no 538 elektoru balsīm ir faktiski garantētas 237, bet Romnijam - 206. Atlikušās 95 elektoru balsis pienākas astoņiem no tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem, un tieši par tām norisināsies faktiskā cīņa 6.novembrī.