Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Korejiešu zilonis iemācījies runāt cilvēku valodā

Dienvidkorejas zooloģiskā dārza zilonis iemācījies atdarināt cilvēku runāto un zina vairākus vārdus, piektdien apstiprināja zinātnieki.

22 gadus vecais Āzijas zilonis vārdā Košiks mitinās "Everland" zooloģiskajā dārzā Joninas pilsētā, kas atrodas uz dienvidiem no Seulas. Sagaidot žurnālistus, Košiks tos sveica ar vārdiem "choah" ("labi") un "nuo" ("apgulies").

Tas spēj izrunāt arī vārdus "annyong" ("sveiki"), "anja" ("apsēdies") un "aniya" ("nē"), atzina zinātnieki no Dienvidkorejas un Eiropas.

Ziloņi nevar veidot skaņas ar lūpām, kā to dara cilvēki, jo to augšlūpa ir savienota ar degunu un veido snuķi. Košiks izrunā vārdus, saritinot snuķi un ieliekot to savā mutē, bet pēc tam ar snuķa galu pieskaras mēlei vai aukslējām, lai veidotu atšķirīgas skaņas.

Zinātnieki pieļauj, ka vārdu krājumu Košiks aizguvis no sava ilggadējā kopēja, tomēr nespēj izskaidrot, kā viņš iemācījies atdarināt skaņas.

"Košiks kontaktējas tikai ar savu kopēju. Mēs uzskatām, ka zilonis iemācījās un atdarināja dzirdētos vārdus, lai nodibinātu saikni un savstarpēju uzticību ar kopēju," teica "Everland" veterinārārsts un pētījuma līdzautors O Suhkuns.

Zilonis acīmredzami dzird un prot izrunāt korejiešu valodas vārdus, taču zinātnieki joprojām mēģina noskaidrot, vai dzīvnieks tos arī saprot, sacīja Suhkuns.

Ar "Everland" sadarbojās arī pētnieki no Vīnes universitātes Austrijā un Jēnas universitātes Vācijā.

Košiks piedzima 1990.gadā valsts zoodārzā Seulā, taču trīs gadu vecumā tika pārvests uz 49 kilometrus attālo "Everland".

"Košiks man ir kā bērns, jo esmu viņu kopis kopš ierašanās šeit," teica ziloņa kopējs Kims Džonaps. "Sākumā es mēnesi gulēju viņam blakus guļammaisā. Domāju, ka tāpēc mēs kļuvām tik tuvi, ka viņš pat sācis atdarināt manu balsi."

"Es nekad nebūtu iedomājies, ka dzīvnieks, īpaši jau zilonis, varētu imitēt cilvēku izdotās skaņas, tāpēc Košika "runāšana" mani pārsteidza un vienlaikus saviļņoja," viņš piebilda.

Ziloņi ir ļoti sabiedriski zīdītāji, kas savvaļā parasti dzīvo baros un, izdodot zemas frekvences skaņas, spēj sazināties viens ar otru pat no liela attāluma.