Viesuļvētras "Sendija" radītie zaudējumi ASV varētu sasniegt 50 miljardus dolāru

Postošā viesuļvētra "Sendija", kas ASV Austrumkrastā aiz sevis atstāja plašus postījumus un teju pilnībā paralizēja Ņujorku, kopumā ASV varētu būt radījusi zaudējumus 50 miljardu dolāru (27,10 miljardu latu) apmērā, ceturtdien atzina ekonomisti.

Vienlaikus viņi gan mierināja, ka stihijas ietekme uz tautsaimniecību nebūs ievērojama.

Būtiskus zaudējumus viesuļvētra nodarījusi Ņujorkā, pamatīgi izpostot Manhetenu. Turklāt pie zaudējumiem jāpieskaita arī tie, ko izraisījusi uzņēmumu un banku slēgšana.

Postošā stihija, kas ASV piekrasti Ņūdžersijā sasniedza pirmdienas vakarā, Savienotajās Valstīs izdzēsa vismaz 92 cilvēku dzīvības un uz divām dienām pilnībā apturēja ierasto dzīvi četrās lielās pilsētās - Vašingtonā, Baltimorā, Filadelfijā un Ņujorkā.

Spēcīgajā vējā un plūdos tika izpostīti mājokļi, bez elektroenerģijas apgādes palika vairāk nekā astoņi miljoni patērētāju un nekursēja sabiedriskais transports. Reģions, kurš stihijā tika ietekmēts visvairāk, veido 13% no kopējās ASV tautsaimniecības.

Vēl ceturtdien elektroenerģijas piegāde nebija atjaunota 4,5 miljoniem patērētāju, un Ņujorkas enerģētikas uzņēmums "Con-Edison" pavēstījis, ka daļai patērētāju uz elektrības piegādes pilnīgu atjaunošanu nāksies gaidīt līdz 11.novembrim.

Postījumu novērtēšanas uzņēmums "Eqecat" lēš, ka "Sendijas" izraisīto zaudējumu apmērs varētu sasniegt 30 līdz pat 50 miljardus dolāru, bet apdrošinātie zaudējumi varētu būt mērāmi desmit līdz 20 miljardos dolāru.

"Ir ļoti iespējams, ka "Sendijas" apdrošinātie zaudējumi varētu būt nozīmīgāki un lielāki nekā viss pārējais, ko esam pieredzējuši kopš viesuļvētras "Katrīna"," skaidroja "Eqecat" vecākais viceprezidents Deivids Smits.

Reitingu aģentūra "Standard & Poor's" tikmēr prognozēja, ka apdrošināšanas industrija spēs tikt galā ar "Sendijas" izraisītajiem zaudējumiem.

Savukārt ekonomiskās izpētes kompānija "Moody's Analytics" skaidroja, ka vētras dēļ tika iesaldēta ekonomiskā aktivitāte reģionā, kur atrodas 12,1 miljons mājsaimniecība.

Pēc "Moody's Analytics" ekspertu aplēsēm, vētras nodarītie zaudējumi mājsaimniecībām, uzņēmumiem un infrastruktūrai un citām jomām varētu sasniegt 30 miljardus dolāru.

Taču "Sendijas" ietekme uz tautsaimniecība nebūs nozīmīga - tā būs līdzvērtīga mazāk nekā 0,2% no ekonomikas, atzina "Moody's" analītiķi.

Svarīgākais