Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ņujorka pasludināta par katastrofas zonu

© Scanpix/AP

ASV prezidents Baraks Obama pasludinājis viesuļvētras "Sendija" skarto Ņujorkas pilsētu par katastrofas zonu.

Pilsētā applūduši metro tuneļi. Elektrības apakšstacijas sprādziena rezultātā ugunsgrēks nopostījis 50 ēkas. Drošības apsvērumu dēļ evakuēta slimnīca, ziņo portāls BNN.lv.

Plūdu straume ir tik spēcīga, ka pa Manhetenas ielām tiek nestas automašīnas. Ūdens pamazām ieplūst arī tunelī, kas savieno Manhetenu un Longailendu.

ASV austrumkrastā bez elektrības palikuši seši miljoni mājsaimniecību un uzņēmumu. Kopumā vētra skārusi ap 50 miljonus cilvēku, no kuriem miljons ir evakuēti no mājām.

Vētra līdz šim prasījusi 26 cilvēku dzīvības ASV un Kanādā.

Jāatzīmē, ka trauksmes stāvoklis izsludināts ASV vecākajā atomelektrostacijā Ņūdžersijā, tā kā tur pamatīgi cēlies ūdens līmenis.

Ņujorkā plūdi ir lielāki, nekā maksimāli prognozēts, taču atbildīgie dienesti uzskata, ka ūdens līmenis pusnaktī sāks atkāpties.

Jau otro dienu apturēta Ņujorkas biržas un NASDAQ darbība. Tāpat slēgta arī Apvienoto Nāciju Organizācijas galvenā mītne.

Valsts prezidents Baraks Obama ieteicis cilvēkiem nepamest mājokļus un vētru uztvert nopietni. Ārkārtas stāvoklis izsludināts vairākos ASV štatos, tai skaitā Mērilendā, Ņujorkā, Pensilvānijā, Virdžīnijā, Vašingtonā un Ziemeļkarolīnā.

Tāpat atcelti daudzi Air France, British Airways un Virgin Atlantic transatlantiskie lidojumi uz un no ASV austrumu piekrastes pilsētām.