Orkāns "Sendijs" pieņemas spēkā

© Scanpix/AP

ASV austrumu piekrastei strauji tuvojas orkāns "Sendijs", kas kļūst arvien stiprāks un var pārvērsties vēl neredzētā orkānā, ziņo CBS News.

Vēja ātrums tropiskajā ciklonā pēdējo stundu laikā jau sasniedzis ap 140km stundā, informē ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC). Ārkārtas stāvoklis izsludināts deviņos štatos. Atcelti vairāk nekā 7400 avioreisu, ierobežota transporta kustība, slēgtas iestādes, evakuēti simtiem tūkstošu cilvēku. Orkāns arvien vairāk tuvojas Ņujorkai.

Atcelti daudzi ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu pasākumi.

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs paziņojis, ka vētras dēļ tiks apturēts viss pilsētas sabiedriskais transports, tiks slēgti Manhetenas tuneļi, autobusu un pasažieru vilcienu kā arī metro satiksme. Satiksme apturēta ne tikai Ņujorkā,bet arī Filadelfijā un Vašingtonā. darbu pārtraukuši arī naftas ieguves uzņēmumi.

Al Jazeera žurnālists Evans Hills savā tviterkontā ziņo, ka Atlantiksitijas piekrastes rajoni jau ir applūduši.

Vētra fiksēta arī Ziemeļkarolīnā, Virdžīnijā un Ņūdžersijā. Sinoptiķi norāda, ka orkāns "Sendijs" trako aptuveni 835 kilometrus platā frontē un varētu skart 12 ASV štatus. Spēcīgs vējš un lietus ASV austrumu piekrastē varētu ilgt divas dienas un tā zonā atrodas ap 50 miljonu iedzīvotāju.

Ņujorkā savas mājas pametuši ap 375 000 cilvēku.

Saskaņā ar prognozēm, "Sendijs" vietām varētu atnest pat 25 centimetrus lietus, 60 centimetrus sniega un pamatīgus postījumus.

Meteorologi brīdina, ka "Sendijs" ir daudz bīstamāks nekā viesuļvētra "Irēna", ka pagājušā gadā ASV un Kanādā laupīja 47 cilvēku dzīvības un nodarīja miljardiem dolāru lielus postījumus.

ASV krasta apsardzes helikopteri pirmdien izglābuši 14 no 16 burinieka "Bounty" jūrniekiem, kas bija pametuši viesuļvētrā «Sendijs» iekļuvušo kuģi.

16 "Bounty" jūrnieki, apvilkuši hidrokombinezonus un glābšanas vestes, nolaiduši divas glābšanas laivas un pametuši kuģi, kurš, atrodoties 250 kilometru attālumā no viesuļvētras centra, bangojošā jūrā nogrimis.