Dānijā no valsts arhīviem izzagti Otrā pasaules kara laika dokumenti

Dānijā arestētas divas personas, kas septiņu gadu laikā izzagušas no valsts arhīviem vērtīgus Otrā pasaules kara laika dokumentus, ceturtdien informēja policija.Zādzība tika atklāta oktobra sākumā un abi vainīgie trešdien tika arestēti.

"Mēs esam izmeklējuši zādzību aptuveni mēnesi un ieguvuši informāciju un identificējuši divas personas," Dānijas televīzijā paziņoja policijas komisāra vietnieks Ove Bundgords Larsens.

Viņš atklāja, ka vairums nozagtā materiāla ir rakstiski dokumenti, bet laikraksts "Berlingske", atsaucoties uz anonīmu avotu, ziņoja, ka nozagti policijas ziņojumi, tiesu dokumenti un Otrā pasaules kara laika dezertieru lietas.

Valsts arhīvu direktors Asbjorns Hellums nozagto materiālu raksturoja kā "neaizvietojamu un nenovērtējamu Dānijas mantojumu".

Viņš atklāja, ka zagļi, neviena nemanīti, darbojušies aptuveni desmit gadus.

"Tas ir ļoti profesionāls un pacietīgs darbs," viņš norādīja, piebilstot, ka nozagtie dokumenti attiekušies uz nacistu okupāciju Dānijā Otrā pasaules kara laikā.

"Ar dokumentiem apgājušies ar cieņu. Viens no noziedzniekiem pat nopūlējies ar dažu dokumentu ierāmēšanu un izdekorējis ar tiem savu dzīvokli," atzīmēja Hellums.

Tomēr daļa nozagto dokumentu, visticamāk, jau ir pārdoti tālāk, norādīja kāds policijas komisārs, piebilstot, ka aizturētajiem izvirzītas apsūdzības smagā zādzībā.

Notikušais radījis bažas par drošību arhīvos un licis secināt, ka tā nav pietiekama, lai novērstu šādas zādzības, norādīja valsts arhīvu direktors.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.