Sīrijā kaujas norims uz trim dienām

© Scanpix/AFP

ANO un Arābu līgas pārstāvis Lahdars Brahimi, kas nodarbojas ar Sīrijas konflikta noregulēšanu, šodien paziņojis par pamieru musulmaņu svētku "Eid al Adha" laikā, ziņo aģentūra Reuters.

Sīrijas valdība ir piekritusi karadarbības pārtraukšanai uz trim dienām no 25. oktobra uz visu svētku laiku. 

Brahimi paziņoja, ka par piekrišanu pamieram viņš informēts pēc vizītes Damaskā. Savukārt Sīrijas valdošā režīma opozīcijas grupas  viņam paziņojušas, ka tās kaujinieki ievēros pamieru, ja to darīs valdības spēki.

 Iepriekš gan vairāki opozīcijas pārstāvji izteica šaubas par iespējamo pamieru, uzskatot to par valdošā režīma "viltīgu gājienu".

Vairāki opozīcijas līderi, pat piedāvājuši Brahimi pamest savu posteni un paziņot par miera misijas izgāšanos, norādījis Brahimi.

Sīrijas valdība gan norāda, ka Brahimi pārāk steidzas ar pamiera vēsts izplatīšanu, jo valdība par piekrišanu pamieram paziņos ceturtdien, 25. oktobrī.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji, bet nevalstiskās organizācijas ziņo par vismaz 33 000 nogalināto.

Kopš sacelšanās sākuma jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Svarīgākais