Aprit 10 gadi kopš "Nord Ost" traģēdijas

© Scanpix

Šodien aprit 10 gadi kopš čečenu teroristi Maskavā sagrāba teātra centru, saņemot gūstā vairāk nekā 900 mūzikla "Nord Ost" skatītājus, ziņo Latvijas Radio.

Teroristi pieprasīja nekavējoties izvest no Čečenijas krievu karaspēku, pretējā gadījumā draudot nogalināt ķīlniekus. Pēc trīs dienu ilgās ķīlnieku krīzes lielāko daļu no sagūstītajiem izdevās atbrīvot, taču specvienību operācijā dzīvību zaudēja gandrīz 150 cilvēku.

10 gadus vēlāk par šo operāciju joprojām ir virkne neatbildētu jautājumu.

Šī gada jūnijā Eiropas cilvēktiesību tiesa atzina, ka ķīlnieku atbrīvošanas operācija teātra centrā Maskavā ir bijusi adekvāta, taču Krievijas varas iestādēm uzdots veikt efektīvu izmeklēšanu un sniegt pārliecinošus skaidrojumus par ķīlnieku bojāejas apstākļiem.

Tāpat pieprasīts noteikt dažādu amatpersonu atbildības līmeni. Taču pat desmit gadus pēc "Nord Ost" ķīlnieku krīzes joprojām nav skaidri divi galvenie jautājumi - kāda tieši gāze tika izmantota ķīlnieku atbrīvošanas operācijas laikā un kuras tieši personas darbojās operatīvajā štābā. Pavisam nesen saņemts kārtējais atteikums uzsākt šajā lietā pārbaudes vai ierosināt krimināllietu pret operatīvā štāba darbiniekiem. Taču "Nord Ost" upuru advokāti ir apņēmības pilni tiesu darbus turpināt, lai arī uz pozitīvu iznākumu cerību esot maz.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais