Spānijas arodbiedrības izsludina ģenerālstreiku

© Scanpix

Spānijas divas lielākās arodbiedrības piektdien paziņoja par ģenerālstreiku, kuru paredzēts rīkot 14.novembrī. Tādējādi tas būs jau otrais šogad rīkotais ģenerālstreiks ar mērķi protestēt pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem.

Spānijas lielākās arodbiedrības UGT un CCOO piektdien paziņoja, ka tās apstiprinājušas daudznozaru streiku, ko paredzēts rīkot Eiropas Arodbiedrību konfederācijas izsludinātās protesta dienas gaitā.

"Bezdarbs, [budžeta] samazināšana, nabadzības pieaugums un sabiedrisko pakalpojumu kvalitātes pasliktināšanās attaisno ģenerālstreika rīkošanu," teikts CCOO paziņojumā.

Spānija kopš 2008.gada atrodas recesijā, bet bezdarbs valstī pietuvojies 25% atzīmei.

Spānijas valdība jau paziņojusi par vērienīgiem taupības pasākumiem vairāku desmitu miljardu eiro apmērā, ieskaitot algu samazināšanu sabiedriskajā sektorā, nodokļu palielināšanu un citu reformu īstenošanu, tādējādi cenšoties samazināt valsts budžeta deficītu un nostiprināt Spānijas ekonomiku ilgtermiņā.

UGT un CCOO pārstāvji piektdien paredzējuši tikties ar mazajām Spānijas apvienībām un arodbiedrībām par iespējamo pievienošanos ģenerālstreikam.

Arī Portugāles un Grieķijas arodbiedrības jau paudušas gatavību rīkot streikus 14.novembrī, kad Eiropas Arodbiedrību konfederācija aicina rīkot Eiropas mēroga pasākumus, kas ietver arī streikus un demonstrācijas.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.