Meksikā ik gadu tiek atmazgāti aptuveni desmit miljardi ASV dolāru

Meksikā ik gadu tiek atmazgāti aptuveni desmit miljardi ASV dolāru (5,4 miljardi latu), otrdien atklājis Meksikas finanšu ministrs.

ASV Valsts departamenta aplēses savukārt liecina, ka Meksikā ik gadu tiek legalizēti 19 līdz 39 miljardi ASV dolāru (10-21 miljards latu), kas iegūti noziedzīgā ceļā.

Lai cīnītos pret šo negatīvo tendenci, Meksikas prezidents Felipe Kalderons otrdien parakstījis jaunu likumu, ko pagājušajā nedēļā pieņēma Kongress un kura mērķis ir uzlabot varasiestāžu iespējas sekot līdzi aizdomīgiem skaidras naudas pirkumiem, piemēram, māju, automašīnu un dārglietu iegādei.

Jaunai likums apgrūtinās narkokarteļu iespējas vairot savu bagātību, lai "finansētu vēl citus noziegumus, piekukuļotu varasiestādes vai pārkāptu pilsoņu tiesības", norādīja Kalderons.

Jaunais likums prasa uzņēmumiem ziņot par nekustamo īpašumu pirkšanu vai pārdošanu, ja darījuma summa pārsniedz miljons Meksikas peso (aptuveni 42 tūkstošus latu). Tāpat jāziņo arī par lidmašīnām, laivām un automašīnām, ja to summa pārsniedz 200 000 peso (8000 latu), kā arī dārglietām, pulksteņiem un mākslas darbiem, kas tiek pirkti vai pārdoti par vairāk nekā 300 000 peso (12 500 latiem).

Enerģisku cīņu pret narkotiku karteļiem Kalderons sāka 2006.gada decembrī, un kopš tā laika ar narkotiku tirdzniecību saistītā vardarbība prasījusi jau aptuveni 60 000 cilvēku dzīvību.

Kalderona pilnvaru termiņš prezidenta amata beidzas šā gada decembrī.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.