Hilarija Klintone uzņemas atbildību par sūtņa Stīvensa bojā eju

© Rūta Kalmuka

ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone uzņēmusies atbildību par ASV sūtņa Kristofera Stīvensa bojā eju Lībijas pilsētā Bengazi, ziņo CNN.

"Es uzņemos atbildību! Es atbildu par valsts departamenta vairāk nekā 60 tūkstošiem cilvēku visā pasaulē. Prezidents un viceprezidents var nezināt par atsevišķiem specifiskiem lēmumiem, kurus pieņem drošības speciālisti. Tieši viņi ir tie, kuri izsver visus draudus, riskus un vajadzības, kā arī spriež par attiecīgiem lēmumiem," šādu paziņojumu vizītes laikā Peru izteica Klintone. 

 Jāatgādina, ka 11. septembrī bruņotu cilvēku grupa uzbruka ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, nogalinot vēstnieku Kristoferu Stīvensu un vēl trīs amerikāņus. Tika uzskatīts, ka uzbrukumu organizējusi grupa, kas paudusi savu neapmierinātību par ASV iznākušo filmu par islāmu un pravieti Muhamedu, taču vēlāk šis uzbrukums tika klasificēts kā terora akts. Izmeklējot uzbrukuma apstākļus, noskaidrojies, ka vēstniecības apsardze ir bijusi ļoti vāja un par to ir zinājušas arī atbildīgās amatpersonas Vašingtonā.

Šis incidents ir kļuvis par vienu no Republikāņu partijas prezidenta amata kandidāta Mita Romnija "ieročiem", kritizējot ASV prezidentu Baraku Obamu un viceprezidentu Džo Baidenu.  Tagad mēnesi pēc uzbrukuma atbildību par četru amerikāņu bojāeju Bengazi uzņēmusies ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone,  norādot ka prezidents un viceprezidents notikušajā nav vainojami.

Hilarija Klintone uzsver, ka Stīvensa bojāeju viņa uzskata par personīgo traģēdiju. Viņa norādīja, ka ir uzsākta izmeklēšana, lai noskaidrotu Bengazi incidenta apstākļus, tiks darīts viss iespējamais, lai šādi incidenti nākotnē neatkārtotos un vainīgie tiktu saukti pie atbildības. 

Kā paziņojis ietekmīgais senators Džons Makkeins, Klintones lēmums ir uzskatāms par cēlu žestu, īpaši laikā, kad Baltais nams izvairās no jebkādas atbildības. Ar saviem paziņojumiem Hilarija Klintone, visticamāk, cenšas aizsargāt pašreizējo valsts prezidentu Baraku Obamu pirms gaidāmajām otrajām prezidenta amata kandidātu debatēm. 

Svarīgākais