Par spīti krīzei 85% eiropiešu atbalsta palīdzības sniegšanu jaunattīstības valstīm

Lielākā daļa - 85% - Eiropas Savienības (ES) pilsoņu uzskata, ka Eiropai, neraugoties uz ekonomikas krīzi, būtu jāturpina palīdzēt jaunattīstības valstīm, liecina jaunākā Eirobarometra aptauja par attīstības jomu.

Latvijā viedokli, ka ir svarīgi palīdzēt cilvēkiem attīstības valstīs, pauduši nedaudz mazāk kā vidēji ES. Šādam viedoklim piekrīt 80% Latvijas iedzīvotāju.

Kopumā 61% eiropiešu atbalsta palīdzības palielināšanu, lai cilvēki varētu izkļūt no nabadzības. Puse respondentu arī uzskata, ka ES būtu jāpilda savs solījums palielināt palīdzību jaunattīstības valstīm, savukārt Latvijā šādu viedokli pauda 53% aptaujāto. Tāpat 12% aptaujāto ES un arī Latvijā pauž viedokli, ka palīdzība būtu jāpalielina vairāk, nekā apsolīts.

Vienlaikus vairākums - 55 % - respondentu pauž viedokli, ka palīdzība vairs nebūtu jāsniedz strauji augošām jaunietekmes valstīm. Tikmēr Latvijā šādu viedokli pauda 51% iedzīvotāju.

Vēl 18% ES pilsoņu uzskata, ka palīdzība būtu jāsamazina, jo Eiropa to vairs nevar atļauties. Kopš 2009.gada šis skaitlis ir palielinājies par septiņiem procentpunktiem.

Vairākums - 61% - eiropiešu uzskata, ka palīdzība būtu jākoncentrē uz nestabilām valstīm, kas, piemēram, ir cietušas konfliktos vai dabas katastrofās. Arī Latvijas iedzīvotāju uzskati šajā jautājumā ir līdzīgi.

Pēc eiropiešu domām privātiem uzņēmumiem ir pozitīva loma jaunattīstības valstīs, galvenokārt darbavietu radīšanā, taču viņi arī pauž nostāju, ka ārvalstu uzņēmumiem, veicot ieguldījumus, ir jāievēro morāli un ētiski standarti. Vairākums ES pilsoņu arī uzskata, ka korupcija ir galvenais šķērslis, kas kavē attīstību nabadzīgās valstīs. Tomēr tikai 44% cilvēku būtu gatavi personiski tērēt vairāk naudas par produktiem, ar kuriem tiek atbalstīta attīstība.

Savukārt Latvijā viedoklis šajā jautājumā ir būtiski atšķirīgs, un tikai 19% būtu gatavi personiski tērēt vairāk naudas par produktiem, ar kuriem tiek atbalstīta attīstība.

ES attīstības komisārs Andris Piebalgs, iepazīstinot ar šiem rezultātiem, pauda prieku, ka vairumam eiropiešu solidaritāte vēl aizvien ir dziļi iesakņojusies vērtība - pat tad, ja viņu pašu ekonomiskā situācija, iespējams, ir sarežģīta.

Eirobarometra aptaujas rezultāti tika prezentēti Eiropas Attīstības dienās, kas šodien un rīt notiek Briselē. Šajā pasākumā Āfrikas valstu un valdību vadītāji tiekas ar ES iestāžu pārstāvjiem, ES dalībvalstu ministriem un ANO iestāžu, pilsoniskās sabiedrības, akadēmisko aprindu un privātā sektora pārstāvjiem. Diskusijas notiek par lauksaimniecību, pārtikas nodrošinājumu un izturētspēju, sociālo aizsardzību un nevienlīdzību, kā arī privātā sektora lomu.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.