Lietuvas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu kreisajiem populistiem

© Scanpix

Lietuvā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu - 22,67% - saņēmusi kreiso populistu Darba partija, otrajā vietā ar 19,58% atstājot centriski kreisos sociāldemokrātus, bet valdošie konservatīvie ar 12,81% palikuši trešajā vietā, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā pusē vēlēšanu iecirkņu.

Vienlaikus notikušajā konsultatīvajā referendumā 62% vēlētāju balsojuši pret Visaginas atomelektrostacijas būvniecību, bet par bijuši 35%.

Eksperti prognozē, ka parlamenta vēlēšanu galīgajos rezultātos konservatīvajiem gaidāms labāks sniegums, jo balsu skaitīšana lielajās pilsētās, kur centriski labējiem ir vairāk atbalstītāju, vēl turpinās.

5% robežu, kas ir minimālais slieksnis iekļūšanai parlamentā, pārvarējušas vēl četras partijas.

Labējo populistu partija "Kārtība un taisnīgums", ar kuru Darba partija un sociāldemokrāti uzsākuši sarunas par koalīcijas izveidošanu, saņēmusi 9,07% balsu.

Jaunā korupcijas apkarošanas kustība "Drosmes ceļš" ieguvusi 7,04%, Liberāļu kustība - konservatīvo valdības partneri- 6,44%, un Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība - 5,14%.

Vēlēšanās piedalījušies 50,8% vēlētāju.

Svarīgākais