Kairā izraisās Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmes

Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju un pretinieku starpā piektdien Kairas Brīvības laukumā izraisījušās sadursmes, pretējām nometnēm vienlaikus cenšoties sarīkot savus mītiņus leģendārajā, pērn par protestu epicentru kļuvušajā vietā.

Sadursmēs, kuru gaitā kareivīgākie aktīvisti pretējo pusi apmētājuši ar akmeņiem, ievainoti vismaz 12 cilvēki, apliecināja Veselības ministrija. Sadursmes sākās, kad Musulmaņu brālības aktīvisti izpostīja Mursi pretinieku skatuvi, pastāstīja aculiecinieki.

Mursi atbalstītāji - pamatā ietekmīgās Musulmaņu brālības biedri - aicināja pulcēties demonstrācijā, nosodot tiesas šonedēļ pieņemtos spriedumus, ar kuriem tika attaisnotas Hosni Mubaraka režīma amatpersonas.

Prezidenta oponenti - liberālo un sekulāro grupējumu koalīcija - jau iepriekš bija izsludinājuši paši savu demonstrāciju, lai paustu nosodījumu islāmistu kontrolei konstitūcijas projekta padomē un tam, ka Mursi atrodas prezidenta amatā.

Mursi oponentu vidū ir arī ietekmīgi tiesneši, kuru sašutumu no jauna izraisījis tas, ka prezidents ceturtdien, kad tiesa bija attaisnojusi 24 Mubaraka režīma amatpersonas, mēģināja atbrīvoties no valsts prokurora. Valsts prokurors tostarp atteicies atkāpties no amata un pieņemt Mursi piedāvāto vēstnieka amatu Vatikānā.