Pirms Obamas vizītes Ķīna aiztur disidentus

ASV prezidenta Baraka Obamas vizītes priekšvakarā Ķīnas varasiestādes aizturējušas vairākus disidentus.

Paredzēts, ka šodien Obama ieradīsies Šanhajā, bet nākamajā dienā viņš dosies uz Pekinu. Kopumā ASV prezidents Ķīnā paredzējis uzturēties četras dienas.

Pirms vizītes izskanējuši aicinājumi Obamam atgādināt Pekinai par neapmierinošo cilvēktiesību situāciju komunistu pārvaldītajā valstī.

Vizītes priekšvakarā aizturēts no saindētā piena cietušo bērnu vecāku organizācijas vadītājs, AFP pavēstīja viņa ieva.

Savukārt organizācijas "Human Rights in China" aktīvisti vēsta, ka piektdien vēlu vakarā policisti veikuši kratīšanu Džao Liaņhai mājā, saslēguši viņu roku dzelžos un aizveduši. Policisti konfiscējuši arī Džao datoru, videokameru un piezīmju grāmatiņu.

Kad Džao atteicies policistiem sekot, tie sastādījuši protokolu par "provocējošu incidentu". Pekinas policija šīs ziņas komentēt atteikusies.

Par savu aizturēšanu paziņojis arī disidents Cji Džijuns, kurš 1989.gada protestos Tjaņaņmeņas laukumā zaudējis kāju. Viņš arestēts par to, ka 9.novembrī Pekinas parkā mēģinājis organizēt semināru par cilvēktiesībām.

Aģentūrai AFP nosūtītajā paziņojumā Cji stāsta, ka semināram saskaņā ar ieceri vajadzējis turpināties līdz pat Obamas vizītes beigām.

Cji vērsies pie policijas arī ar pieteikumu demonstrācijas organizēšanai, protestējot pret ASV prezidenta vizīti. Tādējādi disidents cerējis piesaistīt Obamas uzmanību cilvēktiesību situācijai Ķīnā, kā arī ieslodzīto cilvēku ģimenes locekļu dzīves apstākļiem, jo Baltā nama saimnieks Ķīnas apmeklējuma laikā gatavojas runāt tikai par klimata izmaiņām.

Cji vēsta, ka viņš apsūdzēts par nelikumīgu pulcēšanos un par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Viņš ziņo, ka aizturēts arī Li Dzjiņpins, kurš katru gadu mēģina rīkot gāztā komunistu līdera Džao Dzijana piemiņas pasākumus. Džao 1989.gadā iebilda pret spēka lietošanu pret protestētājiem Tjaņaņmeņas laukumā.

Cji vēsta, ka policija aizvedusi arī Janu Cjujui, kurš cīnās par tiesībām uz mājokli, kā arī vairāk nekā 30 citus aktīvistus.

Pasaulē

“Parasti Lietuvas tauta ļoti atbalsta prezidentu, bet kritizē premjeru un valdību. Rodas trīšanās, spriedze. Grūti pateikt, vai tas ir labi vai nē. No otras puses, ja valdībā iekļūst kādi tumši spēki, tad prezidents ir kā garants, lai tiem neļautu pārāk izvērsties,” intervijā “Neatkarīgajai”, komentējot pašreiz Lietuvā notiekošās parlamenta vēlēšanas, teic lietuviešu politologs Toms Dapkus.

Svarīgākais