Zimbabvē visai pilsētai tualetēs reizē jānolaiž ūdens

© Scanpix

Zimbabves otras lielākās pilsētas Bulavaijo iedzīvotāji aicināti divreiz nedēļā pulksten pusastoņos vakarā sinhroni nolaist ūdeni savās tualetēs.

Pēc varasiestāžu domām, šāda rīcība pasargās pilsētas kanalizācijas sistēmu no aizsērēšanas, kas tai draud ūdens deficīta dēļ. Ūdens padeves traucējumi Bulavaijo ir samērā regulāri, taču mērs solījis, ka «kolektīvās skalošanas» laikā ūdens padeve tiks nodrošināta.

BBC vēsta, ka atšķirībā no daudzām citām Āfrikas pilsētām Bulavaijo lielākajā daļā māju patiešām ierīkoti ūdens klozeti. Tomēr kanalizācijas sistēma ir samērā novecojusi, turklāt šogad lielā sausuma dēļ ūdens piegāde diezgan bieži tiek pārtraukta un kanalizācijas caurules ir aizsērējušas.

Pilsētas mērs Taba Moijo nācis klajā ar savdabīgu risinājumu, mudinot pilsētniekus vienlaikus nolaist ūdeni. «Tas būs spēcīgs impulss, kas attīrīs caurules,» skaidrojis mērs. Sākotnēji bija domāts, ka tā būs vienreizēja akcija, taču tagad mērija izdevusi rīkojumu, ka «kolektīvā skalošana» jārīko katru pirmdienas un ceturtdienas vakaru. Starp citu, mērijas darbinieki apstaigājuši dzīvokļus, brīdinot, ka tie iedzīvotāji, kuri nepiedalīsies akcijā, tiks administratīvi sodīti. Lielākā daļa Bulavaijo iedzīvotāju pret šo ideju izturas ar izpratni. «Mēs ar sievu jau esam sastādījuši grafiku, lai kāds no mums noteikti būtu mājās pirmdienu un ceturtdienu vakaros. Mēs taču nevēlamies, lai kanalizācija pavisam aizdambējas,» sacījis kāds vīrietis. Tomēr netrūkst arī tādu, kuri uzskata, ka varasiestādes nodarbojas ar muļķībām, un pareizākais risinājums būtu parūpēties par regulāru ūdens piegādi un savu laiku nokalpojušo kanalizācijas cauruļu maiņu.

Svarīgākais