Venecuēlā notiek prezidenta vēlēšanas

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess uzstājas ar runu Kubā pēc abu valstu sadarbības līguma parakstīšanas. © Scanpix/Reuters

Venecuēlā šodien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās pašreizējais valsts galva Ugo Čavess, kas atradies pie varas jau 14 gadus, pretendē uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Tomēr šoreiz Čavesam ir nopietns sāncensis - apvienotās opozīcijas kandidāts Henrike Kapriless.

Lai gan kreisi populistiskais Venecuēlas līderis joprojām saglabājis savu atbalsta bāzi nabadzīgo iedzīvotāju vidū, aptaujas liecina, ka Kaprilesa enerģiskā kampaņa spējusi ievērojami vairot viņa popularitāti.

Pat Čavess aicinājis savus atbalstītājus pāragri nepasludināt viņu par uzvarētāju un aktīvi doties pie balsošanas urnām.

Vienlaikus viņš apsūdzējis "galēji labējos" nodomā neatzīt pašreizējā prezidenta pārvēlēšanu.

Čavess pēdējā nedēļā pirms vēlēšanām aktivizēja savu kampaņu, organizējos plašus mītiņus, kas ceturtdien noslēdzās ar milzīgu demonstrāciju Karakasas ielās.

Uzrunājot savus atbalstītājus, neskatoties uz spēcīgo lietusgāzi, autoritārais valsts līderis brīdināja, ka "uz spēles likta nācijas dzīvība", jo Kapriless, nonākot pie varas, slēgšot viņa iedibinātās sociālās programmas, kas nabadzīgajiem iedzīvotājiem nodrošinājušas bezmaksas medicīnisko aprūpi un subsidētu pārtiku.

Izmantojot naftas ieguves sniegtos ieņēmumus, 58 gadus vecajam Čavesam tiešām ir izdevies mazināt nabadzību, bērnu mirstību un analfabētismu.

Tomēr viņš atzinis, ka pieļāvis arī kļūdas un apsolījis "kļūt par vēl labāku prezidentu", ja tiks pārvēlēts uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Neskatoties uz sākotnējo neveiksmi 2007.gada referendumā, 2009.gadā Čavess tomēr panāca konstitūcijas grozījumus, kas ļauj viņam palikt valsts galvas amatā neierobežotu laiku.

Tikmēr Kapriless līdzšinējo līderi kritizē par pastāvīgiem elektroenerģijas piegādes pārtraukumiem, pārtikas deficītu un drausmīgo slepkavību skaita pieaugumu. Šobrīd slepkavību skaits gadā jau sasniedzis 50 uz 100 000 iedzīvotāju.

Tiesībsargāšanas iestāžu mazspēja un uz ielām brīvi pieejamie ieroči Venecuēlu padarījuši par bīstamāku vietu nekā daža no reālas karadarbības pārņemtajām valstīm.

Pašreizējais režīms iedragājis arī uzņēmējdarbību, tā dēvētās Bolivārisma revolūcijas ietvaros veicot nacionalizācijas kampaņu naftas ieguves, enerģētikas un banku sektoros.

Valstī plaukst nepotisms un darbavietas iegūšana arvien lielākā mērā ir atkarīga no Čavesa partijas bonzu labvēlības.

40 gadus vecais Kapriless ir bijušais Mirandas štata gubernators. Viņš sola atkal apvienot valsti, kuru sašķēlis "ar varu slimais" Čavess.

Kāda sieviete, kas bija ieradusies, lai paņemtu Kaprilesa kampaņas uzlīmes viņa priekšvēlēšanu teltī vienā no Karakasas laukumiem, aģentūrai AFP norādīja, ka Čavess esot sagrāvis pat viņas ģimeni. "Mēs vairs viens ar otru nerunājam," atzina aktīviste.

Lai gan Kapriless ir labvēlīgāk noskaņots pret privāto biznesu nekā pašpasludinātais sociālisma celtnieks, viņš centies uzrunāt arī Čavesa elektorātu, un sola sekot Latīņamerikas valstu mēreni kreiso līderu paraugam, kas mēģina savā politikā apvienot tirgus mehānismus ar sociālajām programmām.

Vairums pēdējo aptauju, kuru rezultāti tika publicēti pagājušajā nedēļā, liecināja, ka Čavesam ir desmit procentpunktu pārsvars.

Taču Kaprilesa popularitāte pirms tam pastāvīgi auga, un uz viņa organizēto mītiņu pagājušajā sestdienā Karakasā ieradās vairāki simti tūkstoši atbalstītāju. Arī divas no aptaujām, kuru rezultāti atklātībā parādījās pirms aptauju aizlieguma, kas stājies spēkā nedēļu pirms vēlēšanām, liecināja, ka opozīcijas kandidātam jau izdevies Čavesu apsteigt.

Tikmēr Čavess apgalvo, ka viņa sāncensis pārstāvot "nepatriotiskos" augstāks slāņus.

Kapriless "stāsta tīrus melus," bija pārliecināts kāds 21 gadus vecs students, kas piedalījās režīma atbalstītāju ceturtdienas mītiņā. "Ja Čavess aizies, ar Venecuēlas revolūciju būs cauri."

Pats Kapriless, kuru opozīcija februārī sarīkotajās priekšvēlēšanās izvēlējās par savu kopīgo kandidātu, sevi raksturo kā biblisko Dāvidu, kas stājies pretī Goliātam.

Lai gan opozīcija pirms šīm vēlēšanām ir labāk organizēta, Čavess var paļauties gan uz labi ieeļļoto kampaņas mašīnu, gan uz viņa rīcībā esošajiem valsts resursiem.

Viņa atbalstītāji organizējuši gan vēlētāju savstarpējo saziņas mehānismu, kaimiņam pamudinot kaimiņu doties pie balsošanas urnām, gan nabadzīgo kvartālu iedzīvotāju transportēšanu uz vēlēšanu iecirkņiem.

Tikmēr valsts kontrolētie mediji bez pārtraukuma stundām pilsoņiem sludina par sociālisma priekšrocībām.

Tajā pašā laikā vēlēšanu komisija paziņojusi, ka šādas pārraides tai nav jāierobežo, jo tās esot "institucionāli" vēstījumi.

Tomēr Dienvidamerikas valstu novērotāju misija apgalvo, ka esot radīti visi priekšnoteikumi, lai vēlēšanas būtu godīgas.

Lai gan oficiāla ārvalstu novērotāju klātbūtne nav paredzēta, vēlēšanu iecirkņos atradīsies gan vietējo iedzīvotāju pārstāvji, gan abu pušu novērotāji.

Arī opozīcija, kas gan norāda uz Čavesa priekšrocībām, kuras sniedz administratīvo resursu izmantošana, uzskata, ka vēlēšanu rezultātu viltošanas risks neesot liels.

Venecuēlas vēlēšanām ar satraukumu seko arī citi galēji kreisie Latīņamerikas valstu līderi, kuri līdz šim profitējuši no Čavesa režīma sniegtā atbalsta. Tas sakāms gan par Kubas komunistisko režīmu, gan par Ekvadoras un Bolīvijas populistiskajiem līderiem, kuri lielā mērā ir atkarīgi no mākslīgi pazeminātajām Venecuēlas piegādātās naftas cenām, gan Karakasas sniegtās cita veida finansiālās palīdzības.

Vēlēšanās ir tiesības piedalīties aptuveni 19 miljoniem venecuēliešu, bet kārtības uzturēšanā iesaistīti apmēram 140 000 karavīru.

Bažījoties par iespējamo vardarbību, līdz pirmdienai aizliegta arī alkohola tirdzniecība.

Sporādiska vardarbība aptumšojusi jau priekšvēlēšanu kampaņu. Piemēram, pagājušās nedēļas nogalē tika nošauti trīs Kaprilesa kampaņas aktīvisti.

Tas izsaucis bažas, ka pēc vēlēšanām vardarbība varētu uzliesmot ar pilnu spēku.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais