Gruzijā uzliesmojuši protesti pret iespējamo vēlēšanu rezultātu viltošanu

© AFP/Scanpix

Pieaugot neapmierinātībai ar balsu skaitīšanu parlamenta vēlēšanās, Zugdidi, Gruzijas rietumos, ceturtdien uz protestiem sapulcējušies tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju, apgalvojot, ka varasiestādes falsificējušas atsevišķu vēlēšanu apgabalu rezultātus par labu prezidenta Mihaila Saakašvili partijas kandidātiem.

Lai gan pirmdien notikušajās vēlēšanās, kā jau ziņots, uzvarēja miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzijas sapnis", protestētāji uzskata, ka vairākos vēlēšanu apgabalos rezultāti falsificēti, lai nodrošinātu Saakašvili partijas kandidātu uzvaru.

Saniknotie opozīcijas atbalstītāji sapulcējās pie vēlēšanu komisijas ēkas, skaļi paužot savu neapmierinātību un turot rokās plakātus, kuros Saakašvili pārstāvētās Apvienotās nacionālās kustības logo salīdzināts ar nacistu kāškrustu.

"Es aizsargāju savu nozagto balsi, es iestājos par taisnīgumu Gruzijā," aģentūrai AFP norādīja viena no protestētājām.

Apvienotā nacionālā kustība savukārt paziņojusi, ka "Gruzijas sapnis" visā valstī īsteno iebiedēšanas kampaņu, lai vēl vairāk nostiprinātu savu vairākumu nākamajā parlamenta sasaukumā un varētu dominēt Gruzijas politikā.

"Šāda "Gruzijas sapņa" rīcība pārstāv uzbrukumu demokrātiskajam procesam un cilvēku tiesībām paust savu gribu," teikts Saakašvili partijas izplatītajā paziņojumā.

Cenšoties kliedēt spriedzi, Zugdidi ieradies ASV vēstnieks Gruzijā Ričards Norlands.

"Vēlēšanu komisijai jāļauj strādāt bez iebiedēšanas mierīgā vidē. Visas sūdzības ir jāizskata tiesās," uzsvēra Norlands.

Arī Lielbritānijas, Francijas un Eiropas Savienības (ES) vēstnieki Tbilisi ir pauduši bažas, ka protesti var traucēt mierīgu varas nodošanu pēc nule kā notikušajām vēlēšanām, ko starptautiskie novērotāji novērtēja kā soli uz priekšu Gruzijas demokrātijas attīstībā.

Trešdien neapmierinātība ar iespējamo vēlēšanu rezultātu viltošanu uzliesmoja arī Terdžolā, kurā simtiem opozīcijas atbalstītāju mēģināja ielauzties vēlēšanu komisijas ēkā.

Protesti notikuši arī Ambrolauri, Martvili un Sighnaghi, ziņo vietējie mediji.

"Gruzijas sapņa" līderis Ivanišvili protestiem nav pievienojies, lai gan to darījuši vairāki viņa sabiedrotie.

Ivanišvili aicinājis protestus pārtraukt.

"Mēs vairs neesam opozīcijā, tāpēc es aicinu mūsu atbalstītājus pārtraukt" ielu protestus, paziņoja Ivanišvili.

Svarīgākais