Kadāfi slepkavībā līdzvainīgi Asads un Francija

© Scanpix

Bijušais Lībijas līderis Muammars Kadāfi pagājušā gada 20. oktobrī tika nogalināts ne bez Francijas īpašo dienestu un Sīrijas prezidenta Bašara Asada palīdzības, raksta Corriere della Sera.

Tieši B. Asads franču izlūkdienestam paziņojis M. Kadāfi satelīttālruņa numuru, kas ļāva noteikt viņa atrašanās vietu un izdarīt aviācijas triecienu pa Lībijas prezidenta kortežu, bet operāciju pabeidza franču informētie Lībijas Nacionālās pagaidu padomes kaujinieki.

Šo informāciju sarunā ar Itālijas laikrakstu atklājis viens no bijušajiem Nacionālās pagaidu padomes aktīvistiem Ramī el Obeidi. Sacelšanās laikā viņš oficiāli pildīja nemiernieku preses sekretāra pienākumus, taču bija atbildīgs arī par kontaktiem ar ārzemju izlūkdienestiem. R. el Obeidi atgādina, ka pagājušā gada oktobrī, pēc galvaspilsētas Tripoles nonākšanas nemiernieku rokās, liela daļa M. Kadāfi līdzgaitnieku bēga no valsts, turklāt daudzi atrada patvērumu tieši Sīrijā. Starp viņiem bijis arī televīzijas propagandas speciālists Jusufs Šakirs (pašlaik viņš dzīvojot Prāgā), ar kuru M. Kadāfi regulāri sazinājies, izmantojot Iridium satelīttelefonu sistēmu. R. el Obeidi stāstījis, ka B. Asads no J. Šakira uzzinājis Lībijas līdera tālruņa numuru, ko nodevis Francijas izlūkdienestam, apmaiņā no šīs valsts prezidenta Nikolā Sarkozī saņemot solījumu, ka Francija neuzstās uz stingru sankciju noteikšanu pret Sīriju.

Kad 2011. gada 20. oktobrī M. Kadāfi mēģināja bēgt no dzimtās Sirtas pilsētas, franču izlūkdienestam izdevās izsekot viņa satelīttelefona zvanu un noteikt atrašanās vietu. Jau pēc neilga laika aviācijas triecienu pa automašīnu kortežu veica amerikāņu bezpilota lidmašīnas un Francijas bumbvedēji. R. el Obeidi atgādina, ka šajā uzlidojumā M. Kadāfi tika ievainots, taču spēja izkļūt no automašīnas un noslēpties kanalizācijas caurulē, kur viņu pēc neilga laika atrada nemiernieki, kuri nekavējās izrēķināties ar nīsto ienaidnieku. «Viņi notikuma vietā neieradās nejauši – informāciju par to, kas atradās kortežā, viņi saņēma no Francijas izlūkdienesta,» apgalvojis R. el Obeidi.

Viņš arī piebildis, ka par plānoto uzbrukumu bijuši informēti Lielbritānijas un Turcijas izlūkdienesti, taču to pārstāvji operācijā neesot piedalījušies.

Jāpiebilst, ka R. el Obeidi sacīto netieši apstiprinājis arī viens no Lībijas Nacionālās pagaidu padomes līderiem Mahmūds Džibrils. «Kadāfi nogalināja ārvalstu aģents, kas bija iefiltrējies nemiernieku armijā,» viņš sacījis sarunā ar arābu medijiem. M. Džibrils gan nav apstiprinājis, ka runa būtu tieši par Francijas izlūkdienesta aģentu. Tomēr Corriere della Sera atgādina, ka N. Sarkozī bijis tieši ieinteresēts M. Kadāfi nāvē, jo Lībijas līderis bija draudējis atklāt informāciju par Francijas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu sponsorēšanu.