NATO ģenerālsekretārs Rasmusens paliek amatā

© Kristaps Kuhaļskis F64

Pašreizējā NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena mandāta termiņš trešdien pagarināts vēl uz vienu gadu.

"Pēc konsultāciju procesa sabiedrotie šodien apstiprināja ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena piekto gadu amatā, tādējādi pagarinot viņa mandāta termiņu līdz 2014.gada 31.jūlijam," teikts alianses izplatītajā paziņojumā.

59 gadus vecais Rasmusens no 2001. līdz 2009.gadam bija Dānijas premjerministrs. Viņš ir divpadsmitais NATO ģenerālsekretārs.

Paziņojumā par Rasmusena četru gada mandāta termiņa pagarināšanu teikts, ka alianse atbalstīs Rasmusenu "viņa uzcītīgajā darbā, turpinot veikt NATO uzdevumus, misijas un cenšoties sasniegt mērķus, balstoties uz kopējiem lēmumiem".

Rasmusena mandāta termiņa pagarināšana jau tika prognozēta, jo NATO šobrīd gatavojas sarežģītajam uzdevumam līdz 2014.gada nogalei izvest no Afganistānas ārvalstu spēkus.

Kā pirmdien atklāja pats Rasmusens, nākamgad plānots panākt galīgo vienošanos par NATO turpmāko misiju Afganistānā, lai varētu labāk sagatavoties spēku izvešanai un atbildības nodošanai.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens šodien īsā paziņojumā neslēpa, ka ir gandarīts par viņam izradīto uzticību: "Es esmu pagodināts par dalībvalstu izrādīto atbalstu un uzticību. Pirmajos gados šajā amatā, es sastapos ar daudziem izaicinājumiem. Mēs izstrādājām un vienojāmies par jaunu alianses stratēģiju. Mēs pieņēmām izšķirošus lēmumus attīstīt pretraķešu aizsardzības sistēmu, lai aizsargātu mūsu iedzīvotājus. Mēs sniedzāmies pie Krievijas un saviem partneriem visur pasaulē, un mēs sekmīgi izmantojām ANO drošības rezolūciju, lai aizsargātu civiliedzīvotājus Lībijā. Taču mums vēl ir citi svarīgi uzdevumi, piemēram, pabeigt Afganistānas pārejas procesu noteiktajā laikā, stiprināt partneru tīklu un arī nākotnē uzturēt formā mūsu aliansi."

Nākamajā nedēļā Briselē tiksies NATO dalībvalstu aizsardzības ministri, lai pārrunātu alianses lomu Afganistānā pēc 2014.gada. Visticamāk, pēc karavīru izvešanas NATO galveno uzmanību Afganistānā veltīs apmācībām, konsultācijām un vietējo spēku atbalstam.

Svarīgākais