Saakašvili samierinās ar palikšanu opozīcijā

© Scanpix

Pirmo reizi pēcpadomju Gruzijas vēsturē ir lielas izredzes, ka varas maiņa notiks mierīgā ceļā. Prezidents Mihails Saakašvili vakar, pat nesagaidot neoficiālos parlamenta vēlēšanu rezultātus, atzinis, ka viņa vadītajai Vienotajai nacionālajai kustībai nāksies palikt opozīcijā, jo vēlēšanās uzvarējusi miljardiera Bidzinas Ivanišvili izveidotā koalīcija Gruzijas sapnis.

Tas, ka Gruzijas sapnis ieguvis vairāk balsu saskaņā ar partiju sarakstiem, bija skaidrs pirmdienas vakarā, kad gan valdības kontrolē esošie televīzijas kanāli, gan opozīcijas mediji publiskoja vēlētāju aptauju rezultātus. Centrālās vēlēšanu komisijas pirmie dati šo tendenci ap-stiprināja, taču līdz pat pēdējam brīdim M. Saakašvili cerēja, ka viņa piekritējiem būs izdevies gūt panākumus vienmandāta vēlēšanu apgabalos. No 150 Gruzijas parlamenta deputātu mandātiem 77 tiek sadalīti, pamatojoties uz partiju sarakstu rezultātiem, bet vēl 73 mandātu liktenis tiek noskaidrots vienmandāta apgabalos.

M. Saakašvili cerības izplēnēja vakar pēcpusdienā, kad Centrālā vēlēšanu komisija pavēstīja – no 55 vienmandāta apgabaliem, kuros balsis jau saskaitītas, 30 apgabalos uzvarējuši Gruzijas sapņa kandidāti, bet Vienotās nacionālās kustības kandidātiem izdevies uzvarēt tikai 25 apgabalos.

Pēc ceturtdaļas nodoto balsu saskaitīšanas šaubas neradīja arī opozīcijas pārsvars partiju sarakstu balsojumā – tobrīd Gruzijas sapnis varēja rēķināties ar 53% balsu, bet Vienoto nacionālo kustību bija atbalstījuši mazāk nekā 42% vēlētāju (pārējās balsis nodotas par kādu no 14 mazākajām partijām, neviena no kurām nav pārvarējusi iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru). «No iepriekšējiem rezultātiem ir skaidrs, ka opozīcija atrodas vadībā un tieši tai ir jāveido valdība. Un man kā prezidentam būs jāpalīdz šajā procesā,» ziņu aģentūra AP citē M. Saakašvili sacīto, vakar uzstājoties Gruzijas televīzijā. Reuters norāda, ka M. Saakašvili atzinis – viņa partijai turpmāk sāksies strādāt opozīcijā.

Opozīcijas svinības sākās jau pirmdienas vakarā, īsi pēc tam, kad kļuva zināmi vēlētāju aptauju rezultāti. Euronews un NTV demonstrētajos kadros bija redzams, ka Rustaveli prospektu pārplūdinājuši tūkstošiem ļaužu ar opozīcijas un Gruzijas karogiem, bet kā pretstats tika demonstrēta šķietami pamestā Vienotās nacionālās kustības štāba mītne – tobrīd jau bija skaidrs, ka galvaspilsētā opozīcija guvusi pārliecinošu uzvaru un nekāda iemesla svinībām nav. Naktī uz otrdienu 56 gadus vecais B. Ivanišvili sacījis, ka opozīcija cer saņemt 100 no 150 deputātu mandātiem, bet viņa preses sekretāre Maija Pandžikidze vakar sarunā ar AP minējusi nedaudz mazāku skaitli – 93 mandātus. «Es vienalga esmu vairāk nekā apmierināta, jo Gruzijas tauta ir paudusi savu viedokli, un mums būs ļoti stabils vairākums parlamentā,» viņa sacījusi.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar Gruzijas konstitūciju partijai vai blokam, kas vēlēšanās ieguvis lielāko balsu skaitu, būs tiesības virzīt premjerministra amata kandidātu, kura apstiprināšanai parlamentā nepieciešams vienkāršs balsu vairākums. Paša B. Ivanišvili vārda vēlēšanu biļetenos nebija, jo šā gada sākumā viņam ar lielu skandālu tika atņemta Gruzijas pilsonība – pat neraugoties uz to, ka Gruzijas sapņa līderis oficiāli atteicās gan no Krievijas, gan Francijas pilsonības. Vēlāk B. Ivanišvili tomēr atļāva piedalīties vēlēšanās, bet viņš principa pēc atteicās. Tādēļ formālā opozīcijas vadītāja bija viņa sieva Jekaterina Hvedelidze, bet partijas sarakstā kā pirmais kandidāts bija minēts slavenais futbolists Kaha Kaladze. Taču nav šaubu, – ja vēlēšanu galīgie rezultāti (tie tiks publicēti līdz 20. oktobrim) apliecinās Gruzijas sapņa uzvaru, pēc jaunā parlamenta sanākšanas par premjerministra amata kandidātu tiks virzīts tieši B. Ivanišvili. Līdz pat nākamā gada rudenim jaunajam premjeram nāksies sastrādāties ar prezidentu M. Saakašvili, bet pēc prezidenta vēlēšanām (M. Saakašvili, kurš pirmo reizi tika ievēlēts 2004. gadā, tajās vairs nedrīkstēs kandidēt) stāsies spēkā grozījumi konstitūcijā, kas samazina prezidenta pilnvaras, palielinot premjera un parlamenta pilnvaras.

«Mans politiskais plāns ir pavisam vienkāršs. Pēc tam, kad mūsu uzvara tiks oficiāli apstiprināta, ceru, ka parlaments mani apstiprinās par premjeru,» sacījis B. Ivanišvili, kurš iepriekš bija izteicies, ka valdības vadītāja amatā plānojot nostrādāt tikai divus gadus, pēc tam šo posteni nododot «kādam profesionālam politiķim». Gluži tāpat kā M. Saakašvili, arī B. Ivanišvili Gruzijas nākotni saskata Eiropas Savienības un NATO sastāvā, tomēr allaž atgādinājis par nepieciešamību uzlabot attiecības ar kaimiņvalsti Krieviju. Šie izteikumi, gluži tāpat kā fakts, ka lielāko daļu no savas 6,4 miljardus dolāru lielās bagātības (Forbes aplēses) viņš sapelnījis, nodarbojoties ar biznesu Krievijā, devuši M. Saakašvili iemeslu apsūdzēt savu konkurentu Krievijas interešu lobēšanā. Kopš pagājušā gada rudens, kad B. Ivanišvili pameta prezidenta komandu (kuru līdz tam bija dāsni finansējis), viņš regulāri apsūdzēts arī vēlētāju uzpirkšanā – biznesmenis ir pazīstams kā mecenāts, kurš būvējis un dāvinājis mājas sava dzimtā ciemata iedzīvotājiem, parūpējies par ceļu salabošanu un ievilcis ūdensvadu, kā arī piešķīris stipendijas. Par savu galveno uzdevumu premjera amatā viņš uzskata nabadzības apkarošanu, lauksaimniecības attīstību, lielāku līdzekļu piešķiršanu veselības aizsardzībai. Kritiķi gan uzskata, ka B. Ivanišvili plāni ir samērā nekonkrēti un lielākajai daļai problēmu viņš redz tikai vienu un samērā primitīvu risinājumu – piešķirt naudu no sava neizsmeļamā konta. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā daudz tika runāts arī B. Ivanišvili saistību ar kriminālajiem elementiem, tā dēvētajiem likumīgajiem zagļiem, kurus M. Saakašvili valdība piespiedusi emigrēt no Gruzijas. Jāpiebilst gan, ka šie valsts televīzijā demonstrētie sižeti bija atbilde uz B. Ivanišvili piederošo televīzijas kanālu atspoguļoto skandālu par spīdzināšanām Gruzijas cietumos, kas noveda pie vairāku ministru demisijas.

Svarīgākais