Gruzijas prezidents Saakašvili pāries opozīcijā

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili ir atzinis sakāvi parlamenta vēlēšanās un paziņojis par valdošās partijas pāriešanu opozīcijā, vēsta portāls Novosti Gruzii.

Valsts prezidents Mihails Saakašvili televīzijas uzrunā ir atzinis savu sakāvi: "Kā nacionālās kustības līderis es paziņoju, ka mūsu partija pāriet opozīcijā. Mēs, kā opozīcijas spēks, domāsim par mūsu valsts nākotni un cīnīsimies par to, lai viss, kas tika sasniegts Gruzijā pēdējo gadu laikā, tiktu saglabāts. Īpaši attīstības jomā. Man pašam ir bijuši fundamentāli nepieņemami koalīcijas "Gruzijas sapnis" uzskati, un starp mums ir milzīga atšķirība. Un mēs joprojām uzskatām, ka viņu uzskati ir pilnīgi nepareizi. Taču demokrātija darbojas tā, ka lēmumus pieņem gruzīnu tautas vairākums. Un mēs šo izvēli cienām."

Gruzijas prezidents arī pateicies saviem atbalstītājiem.

Eiropas komisijas(EK) priekšsēdētājs Martins Šulcs  apsveicis Gruzijas valdību un tautu ar notikušajām demokrātiskajām un mierīgajām parlamenta vēlēšanām. 

"Neskatoties uz dažām nepilnībām šīs vēlēšanas ir pierādījušas, ka valsts ir sasniegusi politisko un demokrātisko briedumu," norāda Šulcs.

Līdzšinējās opozīcijas koalīcijas "Gruzijas sapnis" uzvara nozīmē jaunas politiskās ēras sākšanos Gruzijā. Tieši tāpēc Rietumu prese un analītiķi izsaka savas prognozes par to, kā varētu attīstīties notikumi nākotnē.

Lai arī balsu skaitīšana pēc vakar notikušajām Gruzijas parlamenta vēlēšanām joprojām turpinās, otrdienas pēcpusdienā, kad Gruzijas vēlēšanu komisija ir apkopojusi jau 47,90% vēlēšanu iecirkņu rezultātus ar pārliecību var teikt, ka uzvaru ar 54,10 % vēlētāju balsu ir guvusi opozīcijas spēku koalīcija "Gruzijas sapnis". Savukārt Saakašvili vadītā partija "Vienotā nacionālā kustība" ieguvusi 41,03% no vēlētāju balsīm. 

 Eiropas komisijas priekšsēdētājs izteica cerību, ka neatkarīgi no galējiem  vēlēšanu rezultātiem Gruzija un Eiropas Savienība arvien vairāk nostiprinās sadarbību.

Gruzijas parlamenta vēlēšanās  tiks ievēlēti 150 parlamenta deputāti, vēlēšanās piedalījās 16 partijas.

Līdzšinējās opozīcijas koalīcijas "Gruzijas sapnis" uzvara nozīmē jaunas politiskās ēras sākšanos Gruzijā. 

Partiju koalīcijas "Gruzijas sapnis" līderis, miljardieris Bidzina Ivanišvili paudis pārliecību, ka Saakašvili vajadzētu atkāpties no amata. Ivanišvili arī paziņojis, ka Gruzijas plāni par iestāšanos NATO netiks pārskatīti, taču vienlaicīgi arī būtu vēlamas labākas attiecības ar Krieviju. Priekšvēlēšanu laikā ne reizi vien izskanēja apgalvojumi par to, ka Ivanišvilli vadībā Gruzija varētu pamazām aizvirzīties no plāniem tuvināties Eiropas Savienībai un NATO, taču pagājušā nakts galvaspilsētā Tbilisi laikam tomēr šīs bažas ir kliedējusi. Līdzās opozīcijas un Gruzijas karogiem redzēti gan Eiropas Savienības, gan NATO karogi.

Britu izdevums "Intependent" norāda, ka runām par iespējamo miljardiera Bidzinas Ivanišvili saistību ar Kremli tiešām varētu būt pamats un varbūt tieši pašreizējās valdības nespēja Ivanišvili uzpirkt ir izšķīrusi vēlēšanu iznākumu.

Taču, ja runā par to, kas varētu gaidīt Gruziju nākotnē, laikam tomēr jāpievērš liela uzmanība attiecībām ar Krieviju. 

Kā aģentūrai "RIA Novosti" pastāstījis Krievijas federācijas padomes aizsardzības un drošības komitejas vadītājs Viktors Ozerovs, visticamāk, nekāda drīza attiecību uzlabošanās Tbilisi un Maskavas starpā nav gaidāma. Pēc viņa vārdiem, arī jaunā vara neatzīs Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību, jo tā būtu politiska pašnāvība.

 Jāatgādina, ka 2013. gadā beidzas arī Mihaila Saakašvili prezidenta pilnvaras, un, viņam atstājot amatu, spēkā stāsies likumdošanas izmaiņas, kas vairāk varas piešķirs parlamentam un premjerministram.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais