"Domāju, ka streika rezultātā beidzot Slimnīcu savienībai ir jāiesaistās pārrunās, ja nē streika apmēri pieaugs,"norāda Tallinas ārstu biedrības priekšsēdētājs Tomass Karijs.

Igaunijas ārstu arodbiedrības ģenerālsekretāre Katrina Rehemā norādīja, ka pirmkārt slimnīcas vairs nepieņems jaunus "plānotos" slimniekus. Tos, kuri pašreiz atrodas slimnīcās, protams, ārstēs un mājās nesūtīs, palīdzība tiks sniegta arī akūtās situācijās.

"Mēs vēl ceram, ka ar mums beidzot valdība sāks pārrunas un mēs panāksim kādu vienošanos," piebilda Rehemā.

Vai streika apmēri tiešām pieaugs  būs zināms tikai nedēļas beigās, taču jau šodien no rīta bija zināms, ka no 8.oktobra streiks skars arī hospitalizējamo pacientu aprūpi četrās jau streikojošajās slimnīcās, bet Pērnavas, Viljandi, Narvas un Kuresāres slimnīcu poliklīnikas nodaļās tiks pārtraukta plānveida medicīniskās palīdzības nodrošināšana.

Kā uzsvēra Rehemā: "Streiks jau no paša sākuma netika plānots kā visu Igaunijas medicīnas darbinieku streiks, vienkārši mēs gribējām ietekmēt tos, kas pieņem lēmumus par veselības aizsardzības nākotni. Septiņas stundas pēc streika sākšanās ar Igaunijas Ārstu arodbiedrību vēl nav sazinājusies ne Slimnīcu savienība, ne Sociālo lietu ministrija. Nosacījumus, kādus mums  jaunā kolektīvā līguma sakarā 28. septembrī, izteica Slimnīcu apvienība mēs nevaram pieņemt, mums ir nepieciešamas pārrunas.

šī  darba līgumu, lai palielinātu ārstu, medmāsu un slimnieku kopēju minimālo algas likmi un uzlabotu darba apstākļus.

"Igaunijas Ārstu arodbiedrība jau no 2011. gada rudens, kad iesniedza jauno kolektīvā līguma projektu gribēja tajā ieviest korekcijas. Līgumā ir punkti, kuros mediķi ir gatavi piekāpties,gatavi atteikties no dažām prasībām, dažās prasībās vienoties par to izpildes termiņiem, ir arī lietas no kurām mēs neatkāpsimies, bet jautājumus nevar atrisināt ar mums nerunājot ," uzsver Rehemā, piebilstot, ka visas lietas ir izdiskutējamas.