Slovākija palielinās nodokļus uzņēmumiem un turīgajiem iedzīvotājiem

© Andrejs Terentjevs F64

Slovākijas valdība piektdien pieņēma lēmumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa palielināšanu un iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes palielināšanu turīgākajiem valsts iedzīvotājiem jau sākot ar 2013.gadu.

Tādējādi Slovākija atteiksies no 19% uzņēmumu un iedzīvotāju ienākumu vienotās likmes nodokļus.

"Mēs palielinām uzņēmumu ienākumu nodokļa likmi līdz 23%, salīdzinot ar pašreizējiem 19%," žurnālistiem norādīja Slovākijas premjerministrs Roberts Fico.

Savukārt ienākumu nodokļa likme iedzīvotājiem, kuru ienākumi mēnesi pārsniedz 3300 eiro (2320 latus), tiks palielināta līdz 25%.

2004.gadā ieviestais vienotās likmes ienākumu nodoklis tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem Slovākijas ekonomikas veiksmīgās attīstības iemesliem, jo tas palīdzēja valstij piesaistīt investīcijas, galvenokārt autobūves un elektronikas sektoros.

Fico arī paziņoja, ka visu politiķu, tajā skaitā prezidenta, likumdevēju un ministru, algām tiks piemērots papildus ienākumu nodoklis 5% apmērā.

Sagaidāms, ka valdības plāni par nodokļu palielināšanu bez problēmām iegūs apstiprinājumu parlamentā.

Nodokļu palielināšana skaidrojama ar valsts centieniem samazināt budžeta deficītu.

Kā ziņots, Slovākijas valdība plāno valsts budžeta deficītu šogad samazināt līdz 4,6% no valsts iekšzemes kopprodukta, bet 2013.gadā - līdz Eiropas Savienības noteiktajiem 3%