Lietuvā neielaiž atomenerģijas pretiniekus no Baltkrievijas

© f64

Trešdienas vakarā uz Lietuvas robežas aizturēti divi pazīstami Baltkrievijas vides aktīvisti, kas savā valstī tiek vajāti par protestiem pret Grodņas apgabalā topošo Astravjecas atomelektrostaciju (AES) un bija saņēmuši oficiālu uzaicinājumu uz Lietuvas Seimā rīkoto diskusiju par kodolenerģētiku.

Lietuvā nav ielaists Baltkrievijas sabiedriskās kampaņas "Astravjecas AES - tas ir noziegums" koordinators Nikolajs Ulasevičs un sabiedriskās ekoloģijas ekspertu komisijas atbildīgā sekretāre Tatjana Novikova.

Pēc "Telegraf.by" rīcībā esošajām ziņām, robežsargi nav ļāvuši viņiem iebraukt valstī, atsaucoties uz Ārlietu ministrijas lēmumu, kurā teikts, ka šīs personas "apdraud vienas vai vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu drošību, tostarp Lietuvas Republikas nacionālo drošību".

Lietuvas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka saskaņā ar pastāvošo praksi nekomentēs "gadījumus, kas saistīti ar personām, kurām aizliegts iebraukt valstī vai atteikts izdot vīzas".

Kā vēsta radiostacija "Radio Brīvība", palīdzēt aktīvistiem ieradies Lietuvas Seima deputāts Kazimirs Uoka. Deputāts robežsargiem lūdzis ļaut baltkrieviem piedalīties Seimā notiekošajā diskusijā ar interneta starpniecību, bet viņi nav piekrituši.

Par abiem aktīvistiem iestājusies Baltkrievijas sabiedriskā apvienība "Ekodom", paužot viedokli, ka Lietuvas varas iestādes "spērušas politiski motivētu soli pirms gaidāmajām Seima vēlēšanām un referenduma par Visaginas AES būvi".

"Tāds solis slēdz baltkrievu aktīvistiem ES robežas un atvieglo Baltkrievijas varas iestādēm iespējas vērst pret viņiem represijas," norādīts "Ekodom" paziņojumā.

Viļņu satrauc Krievijas un Baltkrievijas plāni būvēt tās robežu tuvumā savas atomelektrostacijas, un tā norāda uz šo projektu neatbilstību augstākajiem starptautiskajiem kodoldrošības standartiem, savukārt pati Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju gatavojas celt Visaginas AES.

Jau ziņots, ka Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajona Mihališku ciemā, bet reaktoru dzesēšanas vajadzībām domāts izmantot ūdeni no Nēres upes, kura tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai.

Tikmēr Krievija savu kodolspēkstaciju sākusi celt Kaļiņingradas apgabala Nemanā, tikai 12 kilometrus no Lietuvas robežas un 250 kilometrus no Viļņas.

Ulasevičs vairākkārt aicinājis Lietuvas sabiedrību kopīgi vērsties pret visu triju kodolspēkstaciju būvi. Baltkrievijā šai sakarā viņa mājās rīkota kratīšana, bet internetā parādījies raksts, kurā viņam izteikti netieši draudi.

Svarīgākais