Pēc tiesas sprieduma, kas Itālijas skolās aizliedz krucifiksus, triecienu saņem arī Grieķija

Grieķijas pareizticīgo baznīca ir aicinājusi Eiropas kristiešus apvienoties un iesniegt apelācijas prasību tiesvedībā, kas noslēdzās ar aizliegumu krucifiksus izvietot Itālijas skolu klasēs.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Cilvēktiesību tiesa Strasbūrā nolēma, ka krucifiksi klasēs pārkāpj bērnu tiesības uz reliģijas brīvību, kā arī vecāku tiesības izglītot savus bērnus tā, kā tie uzskata par piemērotu.

Grieķijas pareizticīgo baznīca ir nobažījusies, ka Itālijas lieta varētu radīt precedentu, tādējādi graujot baznīcas un kristīgās pozīcijas. Cilvēktiesību organizācija „Helsinki Monitor” jau ir mēģinājusi atsaukties uz Itālijas gadījumu un aicinājusi novākt Jēzus Kristus attēlus no tiesas zālēm un pieprasījusi, lai lieciniekiem, zvērestu nododot, vairs nebūtu jāizmanto reliģiskie teksti.

Lai arī Grieķu pareizticīgo baznīcai jau tūkstoš gadu ir saspringtas attiecības ar Romas katoļu baznīvu, tomēr tiesas izaicinājums kristietības simboliem ir licis apvienot spēkus. Nākamajā nedēļā tiek sasaukta Svētās sinodes ārkārtas tikšanās, lai izstrādātu rīcības plānu, vēsta BBC.

Grieķijas baznīcas vadītājs arhibīskaps Ieronimoss piekrīt katoļu viedoklim, ka tiesa ir ignorējus kristietības lomu Eiropas identitātes veidošanā. Arhibīskaps norādīja, ka tiesības ir ne tikai mazākumam, bet arī vairākumam. Savukārt bīskaps Nikolass gaušas, ka mūsdienu jauniešiem vairs nebūt neviena vērtīga simbola, no kā iedvesmoties un kas tos varētu aizsargāt — futbola un popkultūras elki esot slikti aizstājēji.

Svarīgākais