Bulgārijā izmeklēs deputātu korupcijas skandālu

Bulgārijas prokuratūra piektdien lūdza parlamentu atcelt divu deputātu imunitāti, lai sāktu pret viņiem izmeklēšanu lietā par līdzekļu piesavināšanos lielā apmērā, krāpšanu un korupciju.

Opozīcijā esošās etnisko turku partijas MRF deputātiem Mitatam Tabakovam un Gunajam Seferam draud līdz 20 gadu ilgs cietumsods, ja apsūdzība tiks pierādīta.

MRF partijas pārstāvis informēja, ka abi deputāti pēcpusdienā brīvprātīgi iesniegšot parlamentam vēstules, kurās atteikšoties no deputātu imunitātes.

Aizdomās turētie deputāti valsts radio noliedza visas apsūdzības.

Šī ir kārtējā izmeklēšana, kas Bulgārijā uzsākta pret augsta ranga amatpersonām, kopš jūlijā notikušajās vēlēšanās, solot sodīt korumpētos varas pārstāvjus, uzvarēja pašreizējā premjera Boiko Borisova partija.

Situācijas uzlabošanās korupcijas jomā Bulgārijai ir svarīga, lai izvairītos no turpmākām Eiropas Savienības (ES) sankcijām. Pirms tālāku lēmu pieņemšanas par sankciju atvieglošanu ES pārstāvji nākamā gada jūlijā vērtēs Bulgārijas progresu korupcijas apkarošanā.

Prokurori plāno izmeklēt pret Tabakovu vērstas apsūdzības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, īstenojot publisku iepirkumu, kuram no ES finansējuma tika atvēlēti 15,2 miljoni eiro (10,7 miljoni latu). Tabakovs arī apsūdzēts par kukuļņemšanu gandrīz 500 000 eiro apmērā, kas notikusi laikā no 2004. līdz 2008.gadam, un par dokumentu viltošanu, kas palīdzējusi privātiem uzņēmumiem saņemt desmitiem tūkstošu eiro valsts līdzekļu.

Sefera lietu plānots skatīt saistībā ar 189 000 eiro (134 000 latu) pretlikumīgu piesavināšanos no valsts kompānijas 2006.gadā, kas veikta sadarbībā ar Tabakovu.

Bulgārijas iepriekšējā Sociālistu partijas vadītā valdība daudzkārt apsūdzēta korupcijā. Daudzas bēdīgi slavenās korupcijas lietas notikušas ministrijās, ko vadījuši MRF biedri.

Tomēr kopš jaunās valdības izveidošanas Bulgārijā vērojams progress cīņā ar korupciju.

Iepriekšējais premjers Sergejs Staniševs ir apsūdzēts par slepenu dokumentu nozaudēšanu, bijusī nodarbinātības ministre Emīlija Maslarova - par līdzekļu izšķiešanu lielā apmērā, savukārt bijušais lauksaimniecības ministrs Valerijs Cvetanovs ir apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.