Par pirātismu Spānijā varēs piespriest līdz 15 gadiem cietumā

Spānijas valdība apstiprinājusi likumprojektu, kas pirātismā apsūdzētiem noziedzniekiem paredz līdz pat 15 gadiem ieslodzījumā.

Spānijā, kuras tunču zvejas kuģis "Alakrana" ar 36 apkalpes locekļiem kopš 2.oktobra atrodas somāļu pirātu gūstā, šis ir pirmais gadījums, kad izstrādāta norma pirātu sodīšanai.

Tā paredz, ka par nevardarbīgi veiktu uzbrukumu piemērojams cietumsods no viena līdz trim gadiem, savukārt, ja "kuģa vai lidaparāta un tā apkalpes un/vai kravas" sagrābšanā izmantota vardarbība, soda mērs var sasniegt no desmit līdz pat 15 gadiem.

Somālijas pirāti apmaiņā pret spāņu kuģi pieprasa četrus miljonus dolāru (1,87 miljonus latu) un divu pēc tralera sagrābšanas Spānijā apcietinājumā esošo pirātu atbrīvošanu.

Pēc Spānijas Aizsardzības ministrijas datiem, šobrīd somāļu pirātu gūstā atrodas 12 kuģi un to apkalpes locekļi.

Piektdien Seišelu salu galvaspilsētā ieradās ap 60 privātu apsardzes firmu darbinieku, kuri Indijas okeānā dosies līdzi 13 spāņu tunču zvejas kuģiem.

Sargi būs bruņojušies ar automātiskajiem ieročiem, sacīts Spānijas Zvejas federācijas "Cepesca" paziņojumā.

Aprīlī Spānija atļāva kuģiem, kas peld zem tās karoga, pieaicināt privātās apsardzes firmas, lai nodrošinātos pret pirātu uzbrukumiem Somālijas piekrastē. Tomēr Spānija atšķirībā no Francijas aizliedza karavīru iesaistīšanu, jo Spānijas likumi nepieļauj militārpersonu izmantošanu privātīpašuma apsardzei.