2001. gada 11. septembra terorakta plānotāju tiesās Ņujorkā

2001. gada 11. septembra terora aktu plānotājs Halīds Šeihs Mohammeds no Gvantanamo cietuma tiks pāvests uz Ņujorku, kur tiks tiesāts civilā prāvā.

Uz ASV teritoriju viņš varētu tikt pārvests kopā ar vēl četriem aizdomās turētajiem. H. Ir atzinis savu lomu teroraktu plānošanā un citos noziegumos, tai skaitā The Wall Street Journal reportiera Daniela Pērla noslepkavošanā 2002. gadā. Šāds ASV valdības lēmums ir solis uz Gvantanamo cietuma slēgšanu, kā to paredzēja prezidenta Baraka Obamas solījums, stājoties amatā, tomēr ar šī plāna realizāciju neiet tik ātri, kā viņš bija cerējis, jo politiskajās aprindās šiem centieniem ir bijusi pamatīga pretestība.

Neatbildēts jautājums paliek, ko darīt ar tiem apmēram 70 terorismā apsūdzētajiem un Gvantanamo ieslodzītajiem, pret kuriem nav gana daudz pierādījumu, lai tos tiesātu militārajās vai civilajās tiesās, bet kuri tiek uzskatīti par gana bīstamiem, lai viņus neatbrīvotu, vēsta BBC. Kopumā Gvantanamo atrodas 215 ieslodzītie, bet daļai no viņiem apsūdzības tā arī netiks uzrādītas.

Pagaidām nav arī zināms, vai Ņujorkas federālā tiesa pieņems H. Mohammeda iepriekš sniegtās liecības, kas varētu būt no viņa izdabūtas, izmantojot spīdzināšanas paņēmienus.

Lēmums par terorismā apsūdzēto tiesāšanu Ņujorkā ir simbolisks, ko tiesas zāle atrodas netālu no 2001. gada teroraktu notikuma vietas.