Referendumā Šveicē noraida ideju aizliegt smēķēt sabiedriskās vietās

© F64

Aizvadītajās brīvdienās Šveicē notikuši divi referendumi. Bernes kantonā uz tautas nobalsošanu tika izvirzīts jautājums par nodokļu atvieglojumu atcelšanu bagātajiem ārzemniekiem.

Tāpat valsts iedzīvotāji lēma par smēķēšanas aizliegšanu sabiedriskajās vietās. Pirmajā referendumā piedāvājums par nodokļu atvieglojumu atcelšanu Bernes kantonā dzīvojošiem ārzemniekiem tika noraidīts, vēsta Euronews.

Līdz ar to kantonā paliek spēkā tā sauktais proporcionālais nodoklis, kurš tiek aprēķināts atkarībā no nodokļu maksātāja izdevumiem, nevis saskaņā ar viņa reālajiem ienākumiem.

Bernes kantonā dzīvo aptuveni 250 bagāto ārzemnieku, tajā skaitā arī dažas slavenības. Daudzi no viņiem dzīvo prestižajās kūrorta pilsētiņās. Jāatzīmē, ka nodokļu atvieglojumi tiek piedāvāti tiem, kas pirmo reizi pārcēlies uz Šveici.

Tāpat svētdien, 23.septembrī, notikušajā referendumā Šveices iedzīvotāji noraidījuši pilna aizlieguma ieviešanu smēķēšanai sabiedriskajās vietās. Pret šādu aizliegumu nobalsoja divas trešdaļas valsts pilsoņu, ziņo BBC.

Pēdējos gados valstī tika ieviests daļējs smēķēšanas aizliegums, kura ietvaros viesnīcām, restorāniem un bāriem bija atļauts uzturēt speciālas telpas smēķētājiem.

Ierobežojumi, kurus pieņēma pirms diviem gadiem, vēlāk tika daļēji atcelti lielu tabakas kompāniju realizētā spiediena dēļ. Daudzas no šīm kompānijām izvietojušas savas Eiropas mītnes tieši Šveicē.

Šoreiz pilnīgs aizliegums, iespējams, tika noliegts tāpēc, ka Šveices iedzīvotāji nav vēlējušies likt mazajiem kantoniem mainīt viņu likumdošanu, kā arī tāpēc, ka cilvēki sāpīgi uztver valsts iejaukšanos privātajā dzīvē.

Svarīgākais