ASV publicē 55 atbrīvošanai piemēroto Gvantanamo ieslodzīto vārdus

ASV valdība piektdien publicēja to 55 Gvantanamo bāzē ieslodzīto sarakstu, kurus varētu atbrīvot, taču kuriem nav atrastas jaunas mītnes valstis.

Sarakstā iekļauta trešdaļa no 167 aizdomās turamajiem teroristiem, kas joprojām ieslodzīti Kubā izvietotajā ASV karaflotes bāzē.

Liela daļa no sarakstā minētajām personām ir Jemenas pilsoņi, taču ASV nevēlas atbrīvotos nosūtīt uz valstīm, kuras pārņēmuši nemieri, bažījoties, ka tie atkal varētu iesaistīties ar terorismu saistītās darbībās.

Ieslodzīto nodošanu Jemenai ASV prezidents Baraks Obama apturēja 2010.gada janvārī, atsaucoties uz "nenoregulēto" drošības situāciju šajā valstī.

Kopš 2009.gada Vašingtona to ieslodzīto identitāti, kurus nolemts atbrīvots, turējusi slepenībā, norādot, ka viņu vārdu publiskošana apgrūtinātu diplomātiskās sarunas par viņu pārvietošanu uz drošām izmitināšanas vietām.

Taču tagad apstākļi esot mainījušies un vairs nepieprasot ieslodzīto vārdu turēšanu slepenībā.

Kopš 2009.gada uz viņu izcelsmes zemēm nosūtīti 28 Gvamntanamo ieslodzītie, bet 40 uzņēmušas trešās valstis.

Starp ieslodzītajiem, kurus nolemts atbrīvot ir arī Šakers Āmers, pēdējais Lielbritānijas pilsonis, kas vēl atrodas Gvantanamo, kā arī visi pieci atlikušie tunisieši.

Neilgi pēc savas stāšanās amatā Obama deva rīkojumu slēgt Gvantanamo ierīkoto cietumu līdz 2010.gada janvārim, taču viņa iecere sadūrās ar niknu Kongresa pretestību.

Svarīgākais