Ungārijas galēji labējie pieprasa nāvessoda atjaunošanu

Deputāti, kas pārstāv Ungārijas galēji labējo Kustību par labāku Ungāriju ("Jobbik"), piektdien valsts otrajā lielākajā pilsētā Debrecenā uzstādījuši karātavas, šādi mudinot atjaunot nāvessodu, lai samazinātu noziedzības līmeni.

Pašreizējā valdība, kas pie varas nāca pirms diviem gadiem, nav spējusi "pielikt punktu brutālajai agresivitātei, kas plosās šajā valstī," uzskata "Jobbik" politiķis Gergels Kulčars, minot datus, ka noziedzības līmenis ir pieaudzis. Šo datu avotu viņš gan neatklāja.

"Tikai nāvessods varētu apturēt noziedzniekus, kuri nāk no labi zināmas sociālās un kultūras vides," piebilda deputāts, acīmredzot, ar to domājot čigānus.

Partija "Jobbik" pazīstama ar savu antisemītisko un pret čigāniem vērsto retoriku, un tā bieži izsaka nosodījumu "čigānu noziegumiem" - šādi galēji labējie dēvē tādus pārkāpumus kā, piemēram, vistu zagšana, kuros parasti tiek vainoti čigāni.

Jau pirms 2010.gada aprīlī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās partija ieguva 17% balsu un pirmo reizi iekļuva parlamentā, "Jobbik" pieprasīja atjaunot nāvessodu.

Ungārijā nāvessods tika atcelts 1990.gadā, kad Konstitucionālā tiesa atzina, ka tas ir pretrunā ar valsts pamatlikumu. Pēdējo reizi nāvessods Ungārijā tika izpildīts 1988.gadā.

Svarīgākais