Meksikā cietumnieku masveida bēgšana notikusi pa galvenajām durvīm

131 cietumnieks, kas šonedēļ Meksikā izbēga no cietuma līdzās ASV robežai, ieslodzījuma vietu pametuši caur galvenajām durvīm, nevis tuneli, kā tika uzskatīts iepriekš, ceturtdien paziņojušas amatpersonas.

Trīs notvertie bēgļi apstiprinājuši aizdomas, ka bēgšanu ar cietumsargu atbalstu organizējis narkokartelis "Los Zetas", informēja Koavilas de Saragosas pavalsts ģenerālprokurors Omero Ramoss.

"Viņi teica, ka izkļuvuši caur galvenajām durvīm un ka "Los Zetas" veduši viņus uz Tamaulipasu" uz austrumiem no Koavilas de Saragosas, atklāja Ramoss.

Varasiestādes uzskata, ka "Los Zetas", kas cīnās ar konkurējošo noziedzīgo grupējumu - Līča karteli -, organizējis bēgšanu, lai papildinātu savas rindas ar jauniem biedriem.

Divi no izbēgušajiem cietumniekiem tika notverti otrdien, bet trešais tika sagūstīts trešdien Monklovā, aptuveni 240 kilometrus uz dienvidiem no Pjedrasnegrasas, kur atrodas minētais cietums.

Pārējie 128 bēgļi vēl nav notverti.

Cietuma direktoram un drošības dienesta priekšniekam trešdien piemērota aizturēšana uz 40 dienām, kamēr prokuratūra izmeklēs viņu iespējamo saistību ar bēgšanu.

Koavilas de Saragosas pavalsts sabiedriskās drošības sekretārs Horhe Luiss Morans atklāja, ka sagūstītie bēgļi apstiprinājuši, ka "tik liels daudzums ieslodzīto nebūtu varējuši izbēgt pa tuneli".

Sākotnēji tika uzskatīts, ka bēgšana notikusi pa 2,90 metrus dziļu, 1,20 metrus platu un septiņus metrus garu tuneli, kas sācies cietuma darbnīcā un aizvedis ārpus cietuma sienām aiz ziemeļu sargtorņa.

Svarīgākais