Par Asada galvu piedāvā 25 miljonus dolāru

Sīrijas opozīcija jeb tā dēvētā Brīvā Sīrijas armija izsludinājusi 25 miljonus dolāru atlīdzību tam, kas tai izdos prezidentu Bašaru Asadu – «dzīvu vai mirušu». Tiek uzskatīts, ka šis paziņojums var novest pie jauniem terora aktiem, – ANO izmeklēšanas komisija jau secinājusi, ka opozīcija radikalizējas un pastrādā kara noziegumus, gluži tāpat kā B. Asadam lojālie spēki.

Par atlīdzības izsludināšanu Turcijas ziņu aģentūrai Anadolu paziņojis viens no Brīvās Sīrijas armijas komandieriem Ahmets Hidžadži. «Tas, kurš pie mums nogādās dzīvu vai mirušu Asadu, būtu pelnījis vairāk nekā 25 miljonus dolāru, taču mūsu rīcībā ir tikai šādi līdzekļi,» sacījis A. Hidžadži, piebilstot, ka nepieciešamo summu sarūpējuši valstī dzīvojošie sīriešu biznesmeņi, kuri atbalsta opozīciju. A. Hidžadži arī nav slēpis, ka aicinājums galvenokārt paredzēts prezidentam tuvajam personu lokam – iespējams, kāds šādas summas dēļ būtu gatavs uz nodevību. Lenta.ru atgādina, ka šā gada maijā 450 000 dolāru lielu atlīdzību par B. Asada nogalināšanu piesolīja pazīstamais saūdarābu reliģiskais darbinieks Alī er Rabieli.

Tikmēr ANO komisija, kas izmeklē notikumus Sīrijā, atzinusi, ka 18 mēnešus ilgušais konflikts kļūst aizvien asiņaināks. «Augustā reģistrēts lielākais upuru skaits. Kaujas operācijas kļūst plašākas un ir aptvērušas visas lielākās pilsētas. Dzīvojamos kvartālus aizvien biežāk apšauda ar smagajiem ieročiem, notiek artilērijas uzbrukumi. Arī bruņotā opozīcija kļuvusi aktīvāka,» norādījis ANO īpašais koordinators Roberts Serrijs. Pēc ANO aplēsēm, konflikts prasījis 20 000 cilvēku dzīvības (opozīcija runā par 26 000 bojāgājušo), vairāk nekā 250 000 sīriešu pametuši valsti, bet 1,2 miljoni kauju dēļ faktiski kļuvuši par bēgļiem pašu dzimtenē.

Savukārt ANO Cilvēktiesību komisijas izmeklēšanas grupas pārstāvis Seržo Pineiro paziņojis, ka cilvēktiesību pārkāpumu skaits Sīrijā strauji pieaudzis, turklāt šajos pārkāpumos vainojami gan B. Asadam lojālie bruņotie spēki un milicijas, gan opozīcijas grupējumi. S. Pineiro paudis īpašas bažas par ārzemju kaujinieku – radikālo islāmistu – aizvien lielāko klātbūtni Sīrijā. «Daži no viņiem pievienojas opozīcijas spēkiem, citi veido paši savus grupējumus. Šie elementi mudina pret valdību noskaņotos spēkus uz radikālāku rīcību,» piebildis S. Pineiro. Viņš pavēstījis, ka komisija sastādījusi to cilvēku sarakstu, kuri Starptautiskajai krimināltiesai būtu jāsauc pie atbildības, taču pagaidām viņu vārdi tiks turēti slepenībā.