Spiegs Simms Krievijai nodevis ap 3300 slepenu Igaunijas dokumentu

Par valsts nodevību notiesātais bijušais Igaunijas Aizsardzības ministrijas darbinieks Hermans Simms Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestam (SVR) nodevis ap 3294 slepenus Igaunijas valdības dokumentus, 17. septembrī vēsta postimees.ee.

To vidū ir 386 dokumenti par komunikāciju sistēmām ES un NATO, pretizlūkošanu un drošības politiku. Dažiem no tiem bijis noteikts statuss «CONFIDENTIEL UE» vai «SECRET UE».

«Viņi neieguva tiešu piekļuvi [ES un NATO] komunikāciju sistēmu kodiem. Viņi ieguva zināšanas par to, kā sistēma strādā. Protams SVR to gribēja, bet Simms viņiem nevarēja palīdzēt,» skaidro KaPo pretizlūkošanas daļas vadītājs Aleksandrs Tots. Šis fiasko ir mācība par Krievijas spiegošanu Eiropā, Euobserver.norādīja amatpersona.

SVR aktīvāk darbojas Rietumu valstīs. Bet Krievijas iekšējais izlūkdienests - Federālais Drošības dienests (FSB) - savu darbību izvērtis tajās ES valstīs, kas agrāk atradās Maskavas kontrolē, kā arī pret ES diplomātiem, kas viesojas Maskavā.

Spiegošanas jomā Aukstais karš nav beidzies, sacīja Tots. «Lielākā kļūda, ko var pieļaut manā darbības jomā, ir par zemu novērtēt dienestus, kas strādā pret tevi,» sacīja amatpersona.

Krievijas spiegs Simms Igaunijas Aizsardzības ministrijā bija atbildīgs par konfidenciālas informācijas apmaiņu ar Eiropas Savienību (ES) un NATO. Tiesa 2009.gadā viņam piesprieda 12 gadus un sešus mēnešus cietumā.