ASV politikas eksperts: Ilgtermiņā ir cerības uz konstruktīvām attiecībām ar Krieviju

Īstermiņā Rietumu attiecībās ar Krieviju ir pamats bažām, bet ilgtermiņa perspektīvā ir cerības uz konstruktīvām attiecībām, šodien videouzrunā drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" diskusijā "Krievijas restarts: Putina atgriešanās" dalībniekiem sacīja bijušā ASV prezidenta Džimija Kārtera nacionālās drošības padomnieks Zbigņevs Bžezinskis.

Bžezinskis prognozēja, ka ilgtermiņā Krievija kļūs veiksmīgs Rietumu partneris un runas par Āzijas Savienību beigsies.

Bijušais ASV prezidenta padomnieka skaidroja, ka nākamajā vai tuvākajās divās desmitgadēs Krievija piedzīvos iekšējās transformācijas, proti, patlaban pie varas esošais Vladimirs Putins, kurš esot nostaļģiski noskaņots pret Padomju Savienību, lolo cerības par Āzijas Savienības izveidi, taču šis mērķis neesot balstīts realitātē.

Tikmēr Krievijas ekonomika stagnējot un ir atkarīga no energoresursu eksporta, bet valsts vidējais iedzīvotāju slānis esot vairāk orientēts uz Rietumiem, proti, krievi mācās un ceļo uz Rietumiem un pārņem Rietumu dzīvesstilu.

Vācijas aizsardzības ministra parlamentārais sekretārs Kristians Šmits norādīja, ka par briestošām pārmaiņām Krievijā liecina aizvien pieaugošais baiļu trūkums no valsts varas. Vienlaikus viņš brīdināja, ka neredz pamatu Bžezinska optimismam ilgtermiņa nākotnes prognozēs.

Maskavas Kārnegī centra pārstāve Lilija Ševstova sacīja, ka Putina formālā atgriešanās pie varas, kuru progresīvākā sabiedrības daļa nevēlas atzīt par leģitīmu, ir labākais, kas pēdējā laikā noticis, jo pretējā gadījumā visi, tostarp ASV, ticētu Dmitrija Medvedeva modernizācijai.

Savukārt neatkarīgais zinātnieks un konsultants no Lielbritānijas Bobo Lo uzsvēra: Putina režīms nesaprot, ka sapnis par Āzijas Savienību nav alternatīva spējai modernizēt Krieviju un funkcionējošu attiecību attīstīšanai ar ASV un Eiropas Savienību. Patlaban Krievijas un Rietumu attiecības stagnē, un tas rada riskus nākotnē izveidot normālu sadarbību.

Kā ziņots, sestdien Melngalvju namā tupinās gadskārtējais augsta līmeņa drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference", kas jau septīto gadu galvaspilsētā pulcē vairāk nekā 300 pašmāju un augsta līmeņa ārvalstu ekspertus, politiķus, diplomātus, akadēmiķus, žurnālistus un uzņēmējus.

"Rīgas konferenci" organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju.

Svarīgākais