Slovākijā streiko skolotāji, pieprasot palielināt algas

Slovākijā ceturtdien slēgta lielākā daļa pamatskolu un vidusskolu, kā arī dažas universitātes, mācībspēkiem pieprasot algu palielināšanu par desmit procentiem.

Tas ir lielākais skolotāju streiks, kāds jebkad noticis Slovākijā.

Šādi skolotāji reaģējuši uz valdības iecerētajiem taupības pasākumiem, kas ietver banku nodokļa paaugstināšanu, uzņēmumu peļņas nodokļa palielināšanu, progresīvā ienākumu nodokļa ieviešanu un izmaiņas pensiju sistēmā.

Slovākijas valdība plāno valsts budžeta deficītu šogad samazināt līdz 4,6% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2013.gadā - līdz Eiropas Savienības (ES) noteiktajiem trim procentiem.

"Streikam pievienojās 90% pamatskolu, 80 % vidusskolu un 20% no universitātēm," aģentūrai AFP norādīja skolotāju arodbiedrības vadītājs Pāvels Ondeks.

"Mēs pieprasām algu palielināšanu šogad par 10% visiem izglītībā strādājošajiem, tostarp skolotājiem un neskolotājiem," norādīja Ondeks.

"Mēs arī vēlamies, lai valdība palielina izglītības sektoram atvēlēto naudas daudzumu no pašreizējiem 3,2% no iekšzemes kopprodukta līdz 6%, [proti], vidējam līmenim attīstītajās ES valstīs," viņš piebilda.

Jaunie skolotāji Slovākijā pelna 435 eiro (306 latus) mēnesī, bet skolotāji ar 15 gadu stāžu pirms nodokļu atvilkšanas mēnesī saņem 580 eiro (408 latus), kas ir krietni zem vidējās algas valstī.

Slovākijā vidējā mēnešalga ir 770 eiro (541 lats).

"Man patīk mācīšana, tas ir vienīgais iemesls, kāpēc es vēl neesmu pametis darbu," norādīja kādas Bratislavas vidusskolas matemātikas un informāciju tehnoloģijas skolotājs, kurš spiests strādāt divos darbos.

Skolotājus satrauc arī vidējās un augstākās izglītības kvalitātes pasliktināšanās, jo finansējums skolām tiek piešķirts atkarībā no skolēnu skaita, nevis mācību iestādes snieguma.

"Izglītības ministrija risina sarunas ar Finanšu ministriju par savu prioritāšu iekļaušanu 2013.gada budžeta projektā," norādīja Izglītības ministrijas preses pārstāvis.