Atbrīvots Filipīnās nolaupītais īru mācītājs

Pēc mēnesi ilgas atrašanās islāmistu gūstā Filipīnās atbrīvots 78 gadus vecais īru misionārs Maikls Sinots. Gan Īrijas, gan Filipīnu varas iestādes uzsvērušas, ka nav maksājušas nolaupītāju pieprasīto izpirkuma naudu – divus miljonus dolāru, taču nesniedz sīkāku informāciju par atbrīvošanas apstākļiem.

Pats M. Sinots, lai gan izskatās novārdzis, paziņojis, ka ir gatavs turpināt misionāra darbību Filipīnās.

"Ar mani viss ir kārtībā, esmu laimīgs, jo esmu brīvs. Nolaupītāji pret mani izturējās samērā labi, vēlos pateikties visiem, kas palīdzēja manā atbrīvošanā," AFP citē M. Sinota sacīto īsi pēc tam, kad viņš atbrīvots. Filipīnu televīzijā demonstrētā sižetā Romas katoļu baznīcas Svētā Kolumba biedrības misionārs gan atzinis, ka sākumā pret viņu izturējušies diezgan brutāli. Kaujinieki, kuri 11. oktobrī iebruka misijas ēkā Pagadianas pilsētā, sasējuši viņam rokas, uzvilkuši galvā maisu un ar varu aizveduši uz motorlaivu, ar kuru gūsteknis nogādāts kādā nomaļā vietā. Gandrīz desmit dienas viņam nācies pavadīt purvājos, bet vēlāk kopā ar nolaupītājiem doties kalnos. "Apstākļi bija samērā primitīvi, taču šie ļaudis centās pret mani izturēties, cik labi vien varēja. Nevienu brīdi neizskanēja draudi mani nogalināt," stāstījis mācītājs. Viņš nolaupītājus raksturojis kā vietējo klejotāju cilti, kas jau XIII gadsimtā pieņēmusi islāma ticību un uzskata, ka Filipīnu dienvidos Mindanao salā būtu jāizveido neatkarīga islāma valsts. Divus miljonus dolāru nolaupītāji bija iecerējuši izmantot, lai iegādātos ieročus un munīciju, taču pašam M. Sinotam neesot ne jausmas, vai izpirkuma naudu kāds samaksājis. "Tagad man nekas nekait un es ceru, ka vēl pāris gadu varēšu turpināt savu darbu Filipīnās," paziņojis M. Sinots, kurš sākumā gan nogādāts Manilā, lai tiktos ar tuviniekiem.

"Gluži tāpat kā iepriekšējo nolaupīšanu gadījumos, Īrijas valdība nav maksājusi izpirkuma naudu. Šāda rīcība tikai apdraudētu palīdzības dienestu un misionāru darbu visā pasaulē un radītu risku Īrijas pilsoņiem arī citās pasaules malās," vakar sarunā ar Reuters sacījis Īrijas ārlietu ministrs Maikls Mārtins. Viņš paziņojis, ka mācītāja atbrīvošana panākta, pateicoties sadarbībai starp ASV un Eiropas valstu valdībām, kā arī Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteju. AFP vēsta, ka ķīlnieka atbrīvošanu sekmējuši Filipīnu lielākās islāmistu kustības, Moro Islāmiskās atbrīvošanas frontes (MILF), aktīvisti. Sākotnēji tika uzskatīts, ka tieši viņi vainojami nolaupīšanā, taču kustības pārstāvis sarunās ar Filipīnu valdību Mohakers Ikbals paziņojis, ka MILF izdevies pārliecināt kādu ar kustību nesaistītu grupējumu atbrīvot gūstekni. Jāatgādina, ka MILF, kurā ir ap 12 000 kaujinieku, cīņu par neatkarīgas islāma valsts nodibināšanu uzsāka 1978. gadā, taču pēdējā laikā parādījušās pazīmes, ka kustība ir gatava miera sarunām ar valdību.

Svarīgākais