Serbijas prezidents ar Putinu apspriedīs ekonomiskās sadarbības paplašināšanu

Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs 11.septembrī tiksies ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, lai spriestu par plašākas ekonomiskās sadarbības iespējām, ceturtdien paziņoja Serbijas prezidenta birojs.

Nikoličs, kurš nule kā ticies ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Vladimiru Titovu, sacīja, ka vēlas ciešāku ekonomisko saišu izveidošanos Maskavas un Belgradas starpā, arī vairāk Krievijas investīciju Serbijas ekonomikā.

"Tas būs viens no svarīgākajiem punktiem sarunās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Sočos 11.septembrī."

Konservatīvais nacionālists Nikoličs, kurš prezidenta vēlēšanās maijā sakāva Rietumiem simpatizējošo Borisu Tadiču, šogad vienreiz jau ar Putinu ir ticies.

Toreiz Putins serbiem, kurus viņš nodēvēja par "Krievijas garīgajiem brāļiem", apsolīja 800 miljonu dolāru (440 miljonu latu) aizdevumu, kas, kā tiek sagaidīts, tiks investēts dažādos infrastruktūras projektos.

Krievija jau iepriekš piekritusi Serbijai aizdot miljardu dolāru, tomēr līdz šim no šīs summas izsniegti tikai 200 miljoni.

Maskavas investīcijas Serbijā lielākoties nokļūst enerģētikas sektorā.

2009.gadā Krievijas naftas rūpniecības koncerns "Gazprom" iegādājās Serbijas naftas rūpniecības uzņēmumu NIS.

Nikoličs allaž bijis prokrievisks, tomēr vienlaikus viņš uzstāj, ka Serbija turpinās sākto ceļu uz dalību Eiropas Savienībā (ES).

Serbija martā ieguva ES kandidātvalsts statusu, tomēr vēl nav izpildījusi visus kritērijus, lai ar to tiktu sāktas iestāšanās sarunas.

Brisele ir skaidri apliecinājusi - tā vēlas, lai Belgradas attiecībās ar Kosovu tiku panākts jūtamāks progress.

Belgrada atsakās atzīt vienpusējā kārtā 2008.gadā pasludināto Kosovas neatkarību, un šajā nostājā tai ir stingrs Maskavas atbalsts.

Svarīgākais