Vācijas klubu īpašnieki protestē pret autoratlīdzības tarifu paaugstināšanu

© Skatiens.lv

Tūkstošiem klubu un diskotēku īpašnieku ceturtdien izgājuši Vācijas ielās, lai protestētu pret autortiesību organizācijas GEMA lēmumu paaugstināt autoratlīdzības tarifus.

Demonstrācijas organizētas pie GEMA birojiem virknē Vācijas pilsētu, tostarp Berlīnē, Frankfurtē, Minhenē, Štutgartē, Nirnbergā, Leipcigā un Drēzdenē.

Starp akcijas rīkotājiem ir Berlīnes naktsklubu apvienība "Clubcommission", kas apgalvo, ka GEMA jaunie tarifi, kas stāsies spēkā 2013.gada 1.aprīlī un tiks aprēķināti, ņemot vērā ieejas maksu un kluba platību, aprīs 10% no klubu ieņēmumiem.

Saskaņā ar "Clubcommission" aprēķiniem nelielam klubam, kura platība ir 120 kvadrātmetri un kas iekasē sešus eiro par ieeju, līdzšinējo 45 eiro vietā GEMA turpmāk būs jāmaksā 270 eiro.

Tāds tarifu pieaugums virknei klubu var likt slēgt savas durvis.

Bez tam GEMA kritiķi apgalvo, ka autortiesību organizācija, izmaksājot autoratlīdzību, diskriminējot dīdžejus un elektroniskās deju mūzikas komponistus, jo lielāko daļu autoratlīdzības saņemot ierakstītās mūzikas autori.

Tādējādi, pēc protestētāju domām, pastāvošā sistēma esot izkropļota par labu populārākajiem autoriem.

"Šobrīd 65% GEMA maksājumu saņem pieci procenti tās locekļu," teikts pagājušajā nedēļā izplatītajā "Clubcommission" paziņojumā. "2010.gadā GEMA iztērēja aptuveni 127 miljonus eiro savai administrācijai, kurā ir vairāk nekā 1000 darbinieku, kas iekasē naudu kā valsts vara."

Reaģējot uz protesta demonstrācijām, GEMA saviem biedriem izsūtījusi e-pasta vēstules, paužot nožēlu, ka, pateicoties "konstitucionāli garantētajai pulcēšanās brīvībai", nespējot demonstrācijas novērst, lai gan "organizatori izmantojot nepatiesas un apstrīdamas apsūdzības".

GEMA apgalvo, ka pēc jauno tarifu ieviešanas 60% mūzikas pasākumu kļūšot lētāki un ka izmaksas visā valstī pieaugšot tikai 3000 klubu.