Belfāstā jau trešo nakti nerimstas nemieri

Ziemeļīrijas galvaspilsētas Belfāstas ziemeļos otrdienas vakarā no jauna izraisījušās sadursmes katoļu un protestantu starpā un tajās ievainojumus guvis viens policists.

Lai gan uz sadursmju norises vietu tika atvests ūdens lielgabals, tas netika likts lietā.

Nekārtības ilga aptuveni stundu.

Nekārtības Belfāstā sākās svētdien vakarā, kad kareivīgi noskaņotu protestantu grupa uzbruka katoļu demonstrācijai. Tad vismaz 50 cilvēku guva savainojumus. Viņu lielākā daļa bija policisti.

Sadursmes turpinājās arī naktī uz otrdienu, un kopā ievainojumus guvuši jau 60 likumsargi.

Gadu desmitus ilgušajā Ziemeļīrijas konfliktā starp protestantiem, kas vēlas provinces palikšanu Apvienotās Karalistes sastāvā, un katoļiem, kas gribētu, lai tā tiek pievienota Īrijas Republikai, dzīvību zaudējuši 3500 cilvēku.

Kopš 1998.gada miera līguma, kas izbeidza Īru republikāņu armijas (ĪRA) vardarbīgo kampaņu pret britu kontroli pār šo provinci, Ziemeļīrija bauda relatīvu mieru.

Pasaulē

Izdevuma “The Insider” sarunu biedrs, kurš dezertēja no Krievijas armijas, tāpat kā daudzi citi tika ar viltu piespiests parakstīt līgumu un bez sagatavošanas iemests priekšējā frontes līnijā. Viņš dienēja sešus mēnešus, tika smagi ievainots un aizbēga. Vīrietis stāsta par ārpustiesas nāvessodu piespriešanu karavīriem, kuri atsakās piedalīties “gaļas” uzbrukumos, frontē plaši izplatīto alkoholismu un narkomāniju, kā arī attieksmi pret Krievijas militārpersonām armijā.

Svarīgākais