Lufthansas darbinieku streiks paralizē Vācijas lidostu darbu

Aviokompānija "Lufthansa"4. septembrī lidojumu pavadoņu streika dēļ atcēlusi vairāk nekā 260 reisus, tas radījis pamatīgas neērtības pasažieriem un lidostu darbiniekiem.

Streiks notiek trijās Vācijas pilsētās- Berlīnē, Minhenē un Frankfurtē. Aviokompānijas vadība brīdinājusi, ka arī pēc streika beigām vairākos reisos var rasties aizkavēšanās.

Aviokompānijas "Lufthansa" lidojumu pavadoņu arodbiedrības Unabhaengige Flugbegleiter Organisation (UFO) vadība ir paziņojusi, ka stjuarti un stjuartes jau piecus gadus nav saņēmuši algas pielikumus, tāpēc tiek pieprasīta darba samaksas celšana par pieciem procentiem. Tāpat arodbiedrības vēlas aizkavēt darba devēja plānus piesaistīt darbam arī citu uzņēmumu stjuartus. UFO apvieno aptuveni 19 tūkstošus strādājošo.

Aviokompānijas "Lufthansa" vadība savukārt paziņojusi, ka gatava algas palielināt tikai par 3,5 procentiem, pretī prasot elastīgas darba nedēļas ieviešanu. Uzņēmums šādu rīcību skaidro ar nepieciešamību cīnīties ar konkurentiem. Vienlaicīgi aug arī degvielas cenas, bet eiro kurss attiecībā pret dolāru ir krities. "Lufthansa" norāda, ka gaisa flotes atjaunošanai ir nepieciešamas jaunas lidmašīnas, taču par tām ir jānorēķinās dolāros. Tieši tāpēc arī esot pieņemts lēmums ietaupīt uz personāla rēķina.

Lai sasniegtu savus mērķus, arodbiedrība izvēlējusies savdabīgu taktiku tikai sešas stundas pirms streika paziņojot, kurās lidostās tas notiks.  Streiks plānots tā, lai turpinātos visas dienas garumā. Šī iemesla dēļ "Lufthansa" nespēj laicīgi brīdināt pasažierus un sagatavot ārkārtas rīcības plānus. Streikotāji ir atklāti paziņojuši, ka viņu mērķis ir nodarīt kompānijai maksimāli lielus zaudējumus. 

31. augustā jau notika lidojumu pavadoņu streiks Frankfurtē un kompānija Lufthansa bija spiesta atcelt pa 200 lidojumu, tas nodarījis kompānijai vairāku miljonu eiro lielus zaudējumus.  Kā norāda ekonomisti ikdienu streikotāji nes kompānijai zaudējumus 5-10 miljonus eiro apmērā.

Streika dēļ vislielākās neērtības izjutuši tieši tranzītpasažieri, kuri neskaidrības dēļ pat nav spējīgi nomainīt biļetes pret kādas citas aviokompānijas biļetēm.