Medvedevs aicina Krievijā reformēt ekonomiku

© skanpix

Ikgadējā uzrunā Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ir aicinājis ekonomikā veikt pamatīgas reformas. Viņš pavēstīja, ka padomu modelis vairs nedarbojas un Krievijas izdzīvošanas spējas ir atkarīgas no ātras modernizācijas, kas balstīta demokrātiskās institūcijās.

D. Medvedevs paziņoja, ka ekonomika, kura līdz šim bijusi balstīta gāzes un naftas rūpniecībā, ir jāpārveido, līdzekļus ieguldot augtajās tehnoloģijās. Neefektīvie valstij piederošie giganti ir jāpārveido, ņemot vērā arī uzticamības un caurspīdīguma jautājumus. „Primitīvās, uz jēlmateriāliem balstītās ekonomikas vietā mēs izveidosim attīstītu ekonomiku, kas radīs unikālas zināšanas, jaunas preces un tehnoloģijas. Preces un tehnoloģijas būs noderīgas cilvēkiem,” sacīja D. Medvedevs. „Arhaiskās sabiedrības vietā, kurā līderi domā un izlemj visu vietā, mums ir jākļūst par inteliģentu, brīvu un atbildīgu cilvēku sabiedrību.”

Pērnā gada uzrunā D. Medvedevs pasauli pārsteidza, pavēstot par iespēju Kaļiņingradā izvietot raķetes, kas būtu atbilde uz ASV plāniem Polijā veidot raķešu vairogu. Šoreiz viņš lielāku uzsvaru ir licis uz to, ka Krievija ir jāmodernizē un jāpadara atvērtāka. Krievijas prezidents solīja pragmatisku ārpolitiku, kuras mērķis ir uzlabot Krievijas iedzīvotāju dzīves standartu.