Nekārtībās Belfāstā ievainoti 47 policisti

Belfāstas ziemeļos uzbrukumā īru republikāņu orķestra parādei, kuru svētdien sarīkoja lojālisti, kas iestājas par Olsteras palikšanu Apvienotajā Karalistē, un tam sekojošajās nekārtībās ievainoti 47 policisti.

Vismaz četri policisti nogādāti slimnīcā. Viens no viņiem pēc palīdzības sniegšanas hospitalizēts, taču viņa ievainojumi nav dzīvībai bīstami.

Sadursmes izraisījušās, kad policisti centās nepieļaut, ka protestantu lojālistu pūlis uzbrūk katoļu republikāņu gājienam. Oranžisti sāka apmētāt policistus ar ķieģeļiem, pudelēm un degbumbām.

Vēlāk policistiem uzbruka arī republikāņi.

Ziemeļīrijas Policijas dienests (PSNI) ziņo, ka sākotnējā uzbrukumā piedalījušies aptuveni 350 oranžisti.

Bija paredzēts, ka republikāņu orķestra "Joy McCracken Flute Band" parādē piedalīsies aptuveni 300 cilvēku, tostarp 100 pūtēju atbalstītāju.

Jau pirms gājiena policija ziņoja, ka apkaimē reģistrēti sīki kārtības pārkāpumi, taču līdz pēcpusdienai nekārtības pieņēmās spēkā.

Paziņojumā, kuru izplatījis PSNI veiktās operācijas komandieris galvenais superintendants Džordžs Klārks, teikts: "Esmu gan saniknots, gan apbēdināts, ka mani virsnieki tikuši pakļauti tik nopietnam uzbrukumam."

Viņš piebildis, ka atbildīgās personas tiks sauktas pie atbildības.

Nemieru apspiešanā policija izmantoja ūdens lielgabalu, un pirmdien līdz plkst.2 (plkst. 4. pēc Latvijas laiku) izdevies atjaunot kārtību.

Tikmēr Ziemeļīrijas reģionālā parlamenta deputāts Fra Makans paziņojis, ka ap plkst. 17.30 noticis uzbrukums viņa mājai, uz kuru mests tā dēvētais Molotova kokteilis. Māja tomēr nav nopietni cietusi, jo tās logos bija bruņustikli.

Uzbrukums noticis arī kādam oranžistu klubam Belfāstas ziemeļos

Spriedze pilsētā valdīja jau kopš iepriekšējās nedēļas nogales nekārtībām, kas izcēlās oranžistu orķestru parādes laikā un kurās ievainojumus guva septiņi policisti.

Pasaulē

Izdevuma “The Insider” sarunu biedrs, kurš dezertēja no Krievijas armijas, tāpat kā daudzi citi tika ar viltu piespiests parakstīt līgumu un bez sagatavošanas iemests priekšējā frontes līnijā. Viņš dienēja sešus mēnešus, tika smagi ievainots un aizbēga. Vīrietis stāsta par ārpustiesas nāvessodu piespriešanu karavīriem, kuri atsakās piedalīties “gaļas” uzbrukumos, frontē plaši izplatīto alkoholismu un narkomāniju, kā arī attieksmi pret Krievijas militārpersonām armijā.

Svarīgākais