ASV īpašo uzdevumu spēki aptur afgāņu apmācīšanu

ASV īpašo uzdevumu spēki Afganistānā apturējuši jaunpieņemto afgāņu karavīru un drošības spēku darbinieku apmācīšanu, lai pārbaudītu vairāk nekā 27 000 afgāņu karavīrus un noteiktu, vai viņi nav saistīti ar nemierniekiem, vēsta "Washington Post".

Šāds lēmums pieņemts sakarā ar to, ka šogad afgāņu karavīri nogalinājuši vismaz 45 savus amerikāņu kolēģus.

ASV speciālisti apmāca afgāņus, lai viņi varētu patstāvīgi rūpēties par drošību valstī pēc NATO spēku izvešanas, un NATO amatpersonas pieļauj, ka precīza visu drošības priekšrakstu izpilde būtu ļāvusi novērst lielu daļu no šiem incidentiem.

Taču līdz šim tiklab afgāņi, kā amerikāņi nav īpaši stingri pieturējušies pie šiem priekšrakstiem, lai pārāk nebremzētu Afganistānas karavīru un policistu sagatavošanas procesu, norāda laikraksts.

Augsts ASV spēku pārstāvis izdevumam norādījis, ka mehānisms, kas ļauj pārbaudīt afgāņus pašā rekrutēšanas procesa sākumā, darbojas pietiekami labi, bet nepieciešami papildu pasākumi, lai atsijātu tos cilvēkus, kuri vēlāk nonākuši nemiernieku ietekmē vai vīlušies pašreizējā valdībā.

Šobrīd aptuveni 16 000 afgāņu iesaistīti tā dēvētajā vietējās policijas apmācību programmā, ko ASV īpašo uzdevumu spēki īsteno visnomaļākajos ciematos. Šo programmu paredzēts paplašināt, aptverot 30 000 cilvēkus, bet tā saistīta ar noteiktu risku pašiem amerikāņiem.

Svarīgākais