Izraēlas dokumentos par Minhenes Olimpiādes slaktiņu kritizēti Rietumvācijas drošības dienesti

Pieminot 1972.gada Minhenes Olimpiādes slaktiņu, kurā palestīniešu kaujinieki nogalināja 11 izraēliešu olimpiskās delegācijas locekļus, Izraēla izplatījusi oficiālus dokumentus, kuros skarba kritika veltīta Rietumvācijas drošības dienestu veikumam.

Valsts arhīvi izplatījuši 45 dokumentus, arī materiālus, kuriem tikai tagad noņemts slepenības statuss.

Dokumentu vidū ir bijušā Izraēlas izlūkdienesta vadītāja oficiālās liecības, kurās viņš pauž skarbu kritiku Vācijas drošības dienestiem to īstenotās neveiksmīgās ķīlnieku atbrīvošanas operācijas dēļ.

Rietumvācijas policija "nepielika pat minimālas pūles, lai glābtu cilvēku dzīvības", pēc atgriešanās no Minhenes sacījis toreizējais izlūkdienesta "Mossad" šefs Zvi Zamirs.

Vācu snaiperu bruņojumā bijušas tikai pistoles, bet glābšanas operācijai domātais transports ieradies par vēlu.

"Viņiem nebija nedz plāna tālākai rīcībai, nedz iespēju improvizēt alternatīvas," sacījis Zamirs.

Glābšanas operācijas rezultātā tika nogalināti visi ķīlnieki, viens Rietumvācijas policists, kā arī pieci no astoņiem palestīniešu grupējuma "Melnais septembris" kaujiniekiem, kas bija sagūstījuši olimpiešus.

Kaujinieki olimpiskajā ciematā iebruka Izraēlas komandas apartamentos, uzreiz nogalinot divus olimpiskās delegācijas locekļus un vēl deviņus saņemot gūstā, un pieprasīja, lai no Izraēlas cietumiem tiek atbrīvoti 232 palestīnieši.

Tagad izplatīto dokumentu vidū ir Ārlietu ministrijas telegrammas, ministru kabineta sēžu protokoli, aizsardzības struktūru dokumenti, kā arī Rietumvācijas un Izraēlas amatpersonu informācijas apmaiņa.

Dokumentos ir arī liecības par Izraēlas drošības dienestu kļūmēm.

Tolaik veiktās izmeklēšanas dokumentos kritizēts "skaidrības trūkums, kļūdas un pretrunīgas procedūras", konkrēti vainojot Izraēlas vēstniecības drošības dienesta vadītāju, kura vārds gan netiek minēts.

Šie dokumenti parādījušies pēc kaismīgajām debatēm, ko izraisīja aicinājumi Londonas 2012.gada Olimpiādes atklāšanas ceremonijā ar klusuma brīdi pieminēt nogalinātos Izraēlas olimpiešus.

Tā vietā Starptautiskā Olimpiskā komiteja noturēja klusuma brīdi Londonas Pamiera sienas atklāšanas ceremonijā, kurā, tiesa gan, neviens Izraēlas pārstāvis nepiedalījās.